Во контраверзиите на Мускат се споменува и доскорешниот македонски премиер Зоран Заев.

Објавил: Рејхан Бајрами | 2 февруари, 2020 9:18

Албанските медиуми објавуваат нов голем скандал во кој е вмешан Зоран Заев

Фото/Текст извор: ©симбол слика / република

Албанските медиуми откриваат скандал: Заев на тајни средби со контраверзен магнат за склучување на договор за болници за кој се води истрага во Малта, пишува Република.

Албанските медиуми објавуваат нов скандал во кој се вмешани контраверзни бизнисмени и тајкуни од истокот, поранешниот премиер на Малта, Џозеф Мускат кој беше симнат од власт поради контраверзиите и поврзаноста на негови луѓе со убиството на новинарката Дафне Каруана Галиција. Во контраверзиите на Мускат се споменува и доскорешниот македонски премиер Зоран Заев.

Тие пишуваат за постоење на тајни средби во Малта помеѓу малтешкиот премиер Мускат, македонскиот Заев и контраверзниот тајкун Шаукат Али Гафур од Либија со цел влез во Македонија и партнерство со државата во македонското здравство каде ќе мора да влезат милиони евра од македонските осигуреници во приватниот бизнис на Шукат.

Тие пишуваат за постоење на тајни средби во Малта помеѓу малтешкиот премиер Мускат, македонскиот Заев и контраверзниот тајкун Шаукат Али Гафур од Либија со цел влез во Македонија и партнерство со државата во македонското здравство каде ќе мора да влезат милиони евра од македонските осигуреници во приватниот бизнис на Шукат.

Против Шаукат кој тајно се среќавал со Заев постои во моментот истрага во Малта за сличен договор за болници поради сомневање за перење на пари и злоупотреба на државни пари.

Имено во времето на владеење на Мускат во Малта отворен е случај за купување на болниците Vitals Global Healthcare (VGH) од страна на компанијата Стујард поврзана со Либиецот Шаукат, договор вреден 7 милијарди евра, и скандалозна продажба за само 1 евро, што во моментот е предмет на истрага во Малта поради сомневање на перење на пари и проневера на државните пари на граѓаните на Малта.
Заев стапува на сцена кога со посредство на Рама се среќава со пријателот на премиерот на Малта Мускат, либискиот контраверзен тајкун Шаукат Али Гафур.
Во 2018 година, Мускат ја посетил Македонија за да се сретне со Зоран Заев кој во тоа време беше премиер, придружуван од официјални лица од компанијата „Стјуард“. Дискусиите биле насочени кон воспоставување на сличен модел на „јавно приватно партнерство“ за Западен Балкан, којшто бил имплементиран, но истиот доживеал неуспех во Малта.

Против Шаукат, кој тајно се среќавал со Заев, постои во моментот истрага во Малта за сличен договор за болници поради сомневање за перење на пари и злоупотреба на државни пари.

Истата година Заев ја посетил и Малта за тајно да се сретне со Мускат и Гафур за да разговараат за плановите. Состанокот никогаш не бил објавен, но фотографијата што ја имале на увид од порталот „Exit news“, потврдува дека состанокот се случил.
Оставката на Заев донекаде ја искомплицира работата, но со помош на Рама, Гафур се надева дека неговиот план да зграби важен терен на Балканот, и секако пари од даночните обврзници, сепак ќе се реализира. Но, ако Заев не биде реизбран, тогаш оваа добро испробана шема ќе биде загрозена, пишува „Exit news“ во својата објава.

Тоа се однесува и на пари од даночните обврзници во Македонија.Зошто Заев ја криел средбата со Шаукат не е јасно.

Компанијата „Стјуард Здравствена заштита“ која сака да влезе како Јавен приватен партер во здравството во Албанија, инсистирала за уште повеќе пари од даночните обврзници, по наредба на веќе посрамениот поранешен премиер на Малта, Јозеф Мускат.
Малтешките медиуми објавија дека Мускат, кој поднел оставка по масовните протести, откако тој и членовите на неговиот кабинет биле поврзани со атентатот на новинарот Дафне Каруана Галиција, сега лобира новата влада во Малта да и даде повеќе пари на компанијата „Стјуард“.

Компанијата „Стјуард Здравствена заштита“ која сака да влезе како Јавен приватен партер во здравството во Албанија, инсистирала за уште повеќе пари од даночните обврзници, по наредба на веќе посрамениот поранешен премиер на Малта, Јозеф Мускат.

Мускат, наводно, барал од новиот премиер да го преименува договорот за профитабилни болници што „Стјуард“ го превзел од „Vitals Global Healthcare (VGH) “. Со оваа зделка компанијата потпишала договор вреден 7 милијарди евра, добила пари од даночните обврзници во износ од 51 милиони евра, но истата изјавува дека компанијата е без финансиски средства и е продадена на компанијата „Стујард“ за само 1 евро, додека истите инвеститори и акционери зад двата субјекти станале многу богати со ваквиот потег.

Договорот и министрите кои беа вклучени во тоа посредување, во моментот се наоѓаат под истрага за перење пари и измама.
Во меѓувреме Шаукат Али Гафур, којшто е познат бизнисменски тајкун, добропознат во Либија и моментално генераен менаџер на „CKG Libya branch“по бројните посети на Албанија на средба со високи владини претставници, сега го свртува вниманието кон Македонија.

Премиерот Еди Рама, во соработка со Мускат, му помагана бизнисменот Гафур во преговори со македонската влада дополнително да се оствари сонот на Гафур за „пакет-договор“ со балканските земји, пишува во веста на порталот „Exit news“.

Во 2018 година, Мускат ја посетил Македонија за да се сретне со Зоран Заев кој во тоа време беше премиер, придружуван од официјални лица од компанијата „Стјуард“. Дискусиите биле насочени кон воспоставување на сличен модел на „јавно приватно партнерство“ за Западен Балкан, којшто бил имплементиран, но истиот доживеал неуспех во Малта.

Истата година Заев ја посетил и Малта за тајно да се сретне со Мускат и Гафур за да разговараат за плановите. Состанокот никогаш не бил објавен, но фотографијата што ја имале на увид од порталот „Exit news“, потврдува дека состанокот се случил.
Оставката на Заев е на некој начин уназадување во исполнување на договорот, но со помош на Рама, Гафур се надева дека неговиот план да се фати за Балканот и да добие пари од даночните обврзници во Македонија сепак ќе се оствари. Но, сепак доколку Заев не биде реизбран, иднината на испробаната измама е во опасност да остане нереализирана, пишува „Exit news“ во својата објава.

Во Албанија, Рама зборувал за идејата за ЈПП во здравството, на неодамнешната инаугурација на хируршките установи во Јавната болница „QSUT“ во Тирана. Тој им кажал на присутните дека успешните проекти како овој биле овозможени само заради „моделот на јавно приватно партнерство“.
Рама истакнал дека понатамошните подобрувања во здравствените институции нема да бидат направени со готовина од буџетот или од фондот за земјотреси, туку преку приватни инвестиции.

Приватниот сектор инвестира пари што државата ги нема во моментот. Оваа програма, овој договор и овој процес не може да се прекине , рекол тој.
Оваа го изјавува откако владата изнесе Предлог закон со кој се предвидува јавно-приватно партнерство во државниот здравствен систем, како и тоа приватните болници да имаат корист од државното финансирање.
Во членот 23 на Нацрт-законот се вели дека „приватните болници добиваат јавно финансирање преку финансирање на пакети за задолжително здравствено осигурување“, како и „јавно-приватно партнерство“.

Законот бил подготвен откако биле потпишани „комплексна мрежа“ на Меморандуми за разбирање меѓу Албанија и Црна Гора и Црна Гора и компанијата „VGH“, односно во тоа време компанијата „Стјуард“. Во 2016 година, црногорската влада потпишала меморандум за соработка со „VGH“.

Гафур потоа отпатувал од Црна Гора во Албанија, за да се сретне со владата и само неколку месеци подоцна беше потпишан Меморандум за соработка меѓу министерствата за здравство на двете земји. Ова, меѓу другото, ќе им овозможи на „организациите кои работат во областа на здравството и во двете земји“ да соработуваат.

Заев со министерот за здравство, Филипче, во посета на Малта

За неколку месеци од потпишувањето, компанијата „VGH“, банкротирала во Малта, порталот „The Shift News“ има објавено текстови кои го обелоденуваат корумпираниот договор којшто води директно до врвот на малтешката влада. Концесијата од милијарди евра била купена од компанијата „Стјуард“ за 1 евро и тие веднаш потпишале друг Меморандум за разбирање со Црна Гора, а Меморандумот за разбирање со Албанија останал во сила.
Но, кои се луѓето кои стојат зад договорот?

Шаукат Али Абул Гафур е деловен тајкун кој го направил своето име и богатство во Либија. Пакистански државјанин, којшто купил малтешки пасош и потенцијално други пасоши со цел да му бидат од помош за да може да се движи низ земјите со приватно и под „радарот“. Сопственик на безброј оф-шор компании наменети да добијат исплата од продажба на малтешки концесии, тој претпочита да остане надвор од центарот на вниманието, наместо тоа да го наметнува Шри Рам Тумулури да биде „лицето“ на многуте преговори.

Шри Рам Тумулури кој исто така неколку пати ја посетувал Албанија во последните неколку години има „ѕвездена репутација“. Во Канада, тој е познат по тоа што за само 18 месеци започнал да управува езерски хотел во Британска Колумбија.

Претходните соработници го опишуваат како измамник. Исто така, било откриено дека тој основал компании за да примаат исплати од продажбата на „VGH“, на „Стјуард“ и веднаш започнал да ги затвора истите штом станал предмет на истрага во Малта.
Според доверлив извор за деталите од преговорите, албанската влада е спремна да изврши притисок со Гафур и Тумулури, но што ќе се случи во Македонија останува да се види. Едно е сигурно – ако албанскиот здравствен систем падне во рацете на овие „инвеститори“, може да се обложите дека единствените луѓе што ќе имаат корист се оние што стојат во зделката, а не пациентите или даночните обврзници, пишува „Exit news“ во соработка со „The Shift news“.

Во продолжение интегрално текстот објавен во албанскиот медиумhttps://exit.al/en/2020/01/31/ppp-by-stealth-north-macedonia-a-disgraced-ex-prime-minister-and-ramas-healthcare-propaganda/

Магазин се оградува од содржината на објавениот материјал. Како портал го пренесуваме материјалот за информирање претходно објавен јавен интерес. *Напомена: Магазин не одговара во однос на вистинитоста на материјалот, нема информација за времето кога тој е снимен, ниту содржината.

»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.

Останати вести од Скандал

Некои од припадниците на МВР наместо во оваа тешка состојба да се грижат за јавниот ред и мир во време кога има полициски час, се решија од позиција на моќ да упатат закани.

„Седете дома клошари“: Полицајци на граѓаните се закануваат со пендрек и 10 години робија (ФОТО)

Две непознати лица облечени во полициска униформа се фотографирале на социјалните...

Со плата од 14.500 денари, за гелот за дезинфекција во оваа тешка ситуација поскапува секој ден од 310 денари до цена од 1600 денари.

СРАМОТА- КАДЕ СЕ ИНСПЕКЦИИТЕ? Гел за дезинфекција од 310 денари СКОКНА до 1600 денари(ФОТО)

Гел за дезинфекција по дел аптеки низ Македонија достигна цена од неверојатни 1600 денари. ...

Со тоа работодавците директно ја кршат Владината мерка, поточно одредбата “За да ги чуваат децата дома, платено отсуство и во државно и во приватно ќе добие по еден родител на помали од десет години.

ПАДНАА ПРВИТЕ ОТКАЗИ ПОРАДИ КОРОНА: Мајки барале слободни денови по закон, нo добиле ОТКАЗ

Адвокатката Весна Богова информираше на социјалните мрежи за давање откази од работа...