Интервју со Фросина Ременски

Објавил: admin@magazin | 8 април, 2022 6:26

(АРХИВА)Интервју со Ременски: Ги знам сите актери на валканата конструкција против мене!

Фото/Текст извор: ©фокус

Фросина Ременски, доскорашната пратеничка од редовите на СДСМ и универзитетска професорка од безбедносната сфера, се фати на стапицата на обвинителката Вилма Русковска. Ременски тврди дека е меѓу обвинетите во „Меѓународен сојуз“ за на среден рок да се спречи нејзиното политичко дејствување.

Истакнува дека сферата на безбедноста е бара со многу крокодили што демнат, но и потенцира дека ги знае сите актери на оваа валкана конструкција против неа. Додава, дека прашање на време е кога ќе се соочат со сите средства што ѝ стојат на располагање.

ФОКУС: Стартот на судењето за „Меѓународен сојуз“, случај во кој сте една од обвинетите, се одложи бидејќи побаравте изземање на обвинителката Вилма Русковска. Кои се Вашите аргументи?

РЕМЕНСКИ: Точно. До Државниот јавен обвинител Љубомир Јовески доставив писмено барање со прилог списи во поткрепа на основите за изземање на застапникот на обвинението што треба да го цени. Има неколку основи за изземање што државниот обвинител може да ги цени по член 21 од Законот за јавното обвинителство и по други одредби од ЗКП.

Причините се однесуваат на начинот на водење на целокупната постапка во сите фази до поднесување на обвинителен акт, начинот на прибирање докази и изјави, попречување на правото на независна истрага во внатрешна контрола за незаконски извршен претрес во мојот дом (веќе утврдени факти) и секако, не помалку важно моето чувство на пристрасност, заради моето инсистирање на одлука на ОЈО по 7 години по кривичната пријава што во 2013 година ја поднесов за незаконското опремување на МВР за што има бројни постапки и претставки.

За сето ова во повеќе наврати зборував и јавно, но сето ова помина без медиумски интерес за факти и без институционален одговор по бројни поднесени писмени документи и докази. Тоа зборува дополнително за начинот како може да се задушат фактите, наспроти тоа како можат шпекулациите да станат „факти“.

ФОКУС: Го поднесовте барањето за изземање на Русковска, иако искоментиравте дека не очекувате обвинителката да биде изземена, зошто?

РЕМЕНСКИ: И во изјавата пред ОЈО истакнав дека немам голема верба во позитивен одговор на барањето за изземање, ако имаме предвид дека, бројни неетички и непрофесионални испади на јавната обвинителка до денес останаа неразгледани и непостоеше никаков интерес да се провери вистинитоста за тоа што јавноста слушна и виде.

ФОКУС: Очекувавте дека воопшто нема да седнете на обвинителна клупа, односно судот при оценка на обвинителниот акт да ја запре истрагата против вас, но наместо тоа, актот беше прифатен во целост. Што се случи?

РЕМЕНСКИ: Од денешна дистанца гледано, кога повеќе работи и мене и на јавноста им се појасни, воопшто не ме чуди што токму јас бев избрана да бидам обвинета, а други не беа повикани во ОЈО, ниту да дадат изјави. Кога го зборувам ова, не алудирам на кривична одговорност, тука на покажување на дело дека сите сме еднакви пред законот и институциите.

Првиот момент кога бев спомната со име и презиме во контекст на Бојан Јовановски, јавно објавив дека стојам на располагање на институциите за сите прашања што ги има за мене. Така и бидна. На 5.9.2019 година бев во ОЈО како лице од кое се бара известување. Откако се заокружи истрагата и за „Рекет“ и за „Меѓународен сојуз“, и откако јавноста денес слуша и гледа, многу мои сопартијци не се понудија во ОЈО да дадат исказ за околностите и релациите со Бојан Јовановски за кои беа споменувани.

ОЧЕКУВАВ КАЦАРСКА ДА ЈА ЗАПРЕ ПОСТАПКАТА ПРОТИВ МЕНЕ

ФОКУС: Очекувавте истрагата за вас да запре, но можеби да опфати други ваши сопартијци?

РЕМЕНСКИ: Во декември минатата година истакнав дека, врз основа на тоа што го гледаме како поткрепа на наводите на ОЈО, очекувам запирање на постапката против мене, што не се случи. И тогаш и денес тврдам дека нема кривично дело помагање во ниту едно мое дејствие, ниту во овој предмет, ниту криминално однесување во кое било друго мое однесување.

Очекував Судот и судијката Добрила Кацарска,која го оцени обвинителниот акт, да го согледаат тоа во фаза на оценка на предлог-обвинителниот акт, но тоа повторно не се случи. Она што јас го имам како сознание е дека Судот во фаза на оценка немал пракса да запира постапка. Колку ова образложение држи, не можам да ценам. Очекувам судечкиот совет во судската постапка објективно и непристрасно да ја цени основаноста на обвинението и да постапува независно.

ФОКУС: Изјавувавте дека Вашето инволвирање во случајот „Меѓународен сојуз“ има заднина. Која е таа?

РЕМЕНСКИ: Во повеќе наврати пишував и зборував, а има и институционални постапки дека позната структура на меѓуинституционални извршители на порачани наредби и нарачки „пронашле згодна прилика“ во фаза на реформата на УБК и пријавите по парламентарен надзор, да „протнат“ теорија дека, еден од сите политичари што комуницирале, се дружеле и се сликале со Бојан Јовановски мора да биде дел од случај што ќе се претстави како случај на висока корупција.

Сето ова е направено на многу неодржлива и неаргументирана основа, но со една единствена цел, а тоа е во моментот и на среден рок да се попречи моето политичко дејствување и да се фрли дамка на мојата стручна експертиза, која оди во прилог на аргументации и потреба институционално да се дејствува и да се спречи и да има одговорност за параинституционалното функционирање по предмети, кои се нарачки од тие што штитат исклучиво лични криминални и коруптивни интереси.

ФОКУС: Сметате дека Вашите пријави по парламентарен надзор се причина да ве сместат во случајот?

РЕМЕНСКИ: Моето инсистирање на одговорност, не само преку реторика, туку и на дело, очигледно пречело и поттикна неосновани дејствија и обвинение против мене. Жалам, што речиси ниту еден медиум не пројави интерес за постапките од парламентарен надзор што ги објавував јавно, од што може лесно да се согледа временскиот период на моето интензивно дејствување и дејствувањето на сите други тоа да остане под тепих. Но, факт е дека за предметите од парламентарен надзор информирани се сите релевантни домашни институции и неколку амбасади на земји-членки на НАТО.

ФОКУС: Факт е дека едвај ве има во обвинението, како товар ви се става дека со вашиот углед и авторитет сте му помогнале на Бојан Јовановски во измамата на бизнисмените. Која е вашата вистина?

РЕМЕНСКИ: Тоа е наведено во обвинението. Мојот углед и авторитет за првпат во мојата 20-годишна професионална кариера и политичко дејствување е ставен во негативен контекст. Во една изјава за „Фокус“ веќе кажав и ќе повторам дека, немам никаква инволвираност во облигационите договори што ги потпишувале страните што водат спорови во граѓанска постапка.

Мојата јавна поддршка на вакви и слични проекти, промовирани од Владата, приватниот сектор, граѓански организации и поединци не е ништо ново. Поддршката ја давам на секој субјект што сака и има капацитет да реализира проекти од општествено значење, особено во сферата на социјалната заштита и заштитата на децата и возрасните. Мојата поддршка на овој проект во кои верувале страните во договорите била и останува во контекст на важноста на здравите и потребните идеи, кои треба да се реализираат исклучиво преку законски утврдените постапки уредени во повеќе владини документи, државни поволности, олеснувања од централно до локално ниво.

НЕ СУМ АВТОР НА ПРОЕКТОТ ЗА СТАРСКИТЕ ДОМОВИ!

ФОКУС: Дали навистина постоеше ваков проект за изградба на старски дом и доколку е така, која беше вашата улога?

РЕМЕНСКИ: Јас не сум автор на проектот за старските домови за да можам да зборувам за целокупната негова автентичност. Но, од она што го знам од јавната презентација на проектот од страна на авторката (го знаат сите присутни на таа промоција) е дека, авторката Лилјана Тодоровскаимала сериозен континуитет во промоција на овој и слични проекти, кои во различни временски периоди биле промовирани пред владини, локални претставници и се наоѓале на листата за инвестиции во државата многу поодамна.

Немав никаква улога во овој проект, освен, се разбира, поддршката што ја има секој автор на општествено добра идеја и проект од јавен интерес. Авторката во договор со Меѓународен сојуз презела права и обврски, учествувала во подготовка на бизнис-планови и студии врз основа на што и биле склучени договорите во инвеститорите.

ФОКУС: Во обвинението се посочува само една средба од 2017 година, на која наводно вие заедно со Боки 13 сте се сретнале со бизнисменот Амзоски, при што сте му кажале дека проектот има поддршка од Владата. Тогаш наводно Јовановски му побарал 350.000 евра на бизнисменот. Дали присуствувавте на оваа средба?

РЕМЕНСКИ: Овој интерпретиран дел од обвинението е изваден од пообемен исказ на бизнисменот Ардијан Амзоски, кој е сведок на ОЈО. Условите, правата и обврските, финансиските конструкции на договорните страни во реализација на проектот биле предмет на потпишан договор, кој верувам бил склучен доброволно и волно, врз основа на правни и финансиски анализи и факти. Еден од неспорните факти е дека, и оваа Влада и претходните влади, и мојата партија и партијата што беше власт до 2016 година, со конкретни мерки и поволности поттикнувала и поддржувала, поттикнува и поддржува вакви проекти. Тоа се јавно проверливи факти, не се мои ставови и уверувања.

Бизнисменот Амзоски е од видно семејство на наш партиски коалициски партнер, сериозен инвеститор во градежништвото и со него сум имала комуникација и за работи, кои воопшто не се поврзани со невладината организација. Не би коментирала понатаму никаков контекст на изјава, особено не контекстот што го извлекол ОЈО.

ФОКУС: Во невладината „Меѓународен сојуз“ бевте почесен претседател. Од каде и кога произлезе вашата соработка со Јовановски?

РЕМЕНСКИ: Во невладината организација почесно членство освен мене има Илинка Митрева, Чарлс Гарет, Костадин Костадинов и Стефан Богоев. Сите ние, и бројни познати лица од политиката, науката, спортот, невладиниот сектор, медиумите бевме дел од свечената манифестација на основање на невладината „Меѓународен сојуз“ при што бевме избрани за почесни членови, без право на никакво формално одлучување, претпоставувам како признание на наши минати активности и заложби во сферата на хуманите активности и поддршки што ги имале сите на кои тоа им било потребно.

ФОКУС: А од кога се познавате со Јовановски?

РЕМЕНСКИ: Бојан Јовановски до познавам од периодот на неговите хуманитарни активности и манифестации што ги организирал и на кои учествувале многу граѓани, а лично го запознав во 2016 година, кога за време на техничката влада спасував од неоснован предлог за отказ неколку вработени, за да дознам подоцна дека една од вработените била и неговата мајка.

И денес ќе кажам дека Бојан, наспроти сите епитети што ги носел и кои ги понесе, беше другар со сите и делеше блискост со многу луѓе, кои денес се прават дека не го познаваат. Лично, никогаш не сум била дел од ниту едно лицемерие насочено кон лице или група и никогаш не сум потценила човек, без разлика на јавни осуди и квалификации што ги носел.

Целото интервју можете да го погледнете ОВДЕ

»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.

Останати вести од Интервју

„Има документи, согласности, уснени согласности, телефонски разговори, за секој пациент докторите се должни да ги информираат. Ние први воведовме видеоконференција

Жан Митрев: Не се плашам од обвинение, ќе се докажувам и 100 години ако треба – никогаш не сум рекол дека хемофилтрацијата е лек

Неговиот вечерашен јавен настап во кој се бранеше од наводите во документарниот филм...

Зошто никој не зборува за германскиот предлог во времето на владата на Меркел, од нивното претседателство, каде исчезна тој?

Имам информации дека владата на Ковачевски го прифатила предлогот од Париз

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во вчерашното гостување во емисијата...

„Јас не се занимавам со економијата на семејството, колку пари кружеле… Добро е, дојдете еден ден кај мене дома, зборувајте со мојата сопруга“, рече Ахмети.

Ахмети не знае колку чини маслото за јадење: Зборувајте со сопругата, не се занимавам со економијата на семејството

Лидерот на ДУИ Али Ахмети во гостувањето во емисијата „Клик плус“ на ТВ21кажа дека...

Вели дека е подготвен во секој момент да седне на маса и да разговара за сите теми со Ковачевски, но на тие средби ќе мора да се разговара и за предвремени ибори.

Мицкоски: Немам намера никого да уценувам, подготвен сум во секој момент да седнам на маса

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски тврди дека блокадата на Собранието не е начин...