По печењето погачата обично загорува па се става сусам. И се сече.

Објавил: Сара Фемина | 7 април, 2020 21:43

ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА: Празнична трпеза за Велигден (РЕЦЕПТ-ВИДЕО)

Фото/Текст извор: ©Foto: Letina kuhinja магазин.мк

Збогатете ја вашата Велигденска трпеза со оваа превкусна млечна погача.

Погача е вид на леб во круг, кој во минатото секој ден бил печен во домаќинствата. Се прави од пченично брашно, и од пченкарно брашно се нарекува пченкарен леб. По печењето погачата обично загорува па се става сусам. И се сече.

Состојки:

600 гр брашно;

1 свеж квасец;

1 јајце;

40 мл масло;

40 гр путер;

1 лажичка шеќер;

200 мл млеко;

малку сол.

Подгответе се:

За да започнете, активирајте го квасецот, со млако млеко, во кое ќе додадеме една лажица шеќер и малку брашно. Промешајте нежно и почекајте го процесот на активирање околу десет минути. Вметнете го активираниот квасец во брашното, додајте го маслото, остатокот од млекото, едно јајце и путерот, сол на страна и почнете да мешате.

Кога масата станува густа, започнете со рачно мешање за да добиете мазно и меко тесто. После тоа, месете го тестото за 30 минути да се крене.

После тоа, поделете го тестото на осум тестенини, измешајте го секое тестенини и направете мал круг со нотка, а потоа преклопете и направете полумесечина. И така, сите осум.

Нарачајте ги во круг, премачкајте со жолчка од јајце и посипете со семе од сусам. Печете до 30 мин на 180 степени. Украсете со обоени јајца.

»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.