Типични за млеко, неколку диетални минерали се наоѓаат во кефир, како што се калциум, железо, фосфор, магнезиум, калиум, натриум, бакар и молибден.

Објавил: Перо Милчин | 7 јуни, 2023 6:49

КЕФИР – неверојатен природен лек

Фото/Текст извор: ©магазин.мк

Кефир е пробиотски млечен производ, што од дамнешните времиња им е познат на жителите на Кавказ и кој има неверојатни здравствени бенефити. Производите на Кефир содржат хранливи материи во различни количини од незначителни до значајни, вклучувајќи диетални минерали, витамини, есенцијални амино киселини и конјугирана линолова киселина, во количини слични на неферментирана кравјо, козјо или овчо млеко.

На pH од 4,2-4,6, кефирот е составен главно од вода и нуспроизводи од процесот на ферментација, вклучувајќи јаглероден диоксид и етанол.

Типични за млеко, неколку диетални минерали се наоѓаат во кефир, како што се калциум, железо, фосфор, магнезиум, калиум, натриум, бакар, молибден, манган и цинк во количини кои не се стандардизирани за реномирана база на хранливи материи.

Исто така слично на млеко, кефирот содржи витамини во варијабилни количини, вклучувајќи витамин А, витамин Б1 (тиамин), витамин Б2 (рибофлавин), витамин Б3 (ниацин), витамин Б6 (пиридоксин), витамин Б9 (фолна киселина), витамин Б12 (цијанокобаламин), витамин Ц, витамин Д и витамин Е.

Основните амино киселини кои се наоѓаат во кефирот се метионин, цистеин, триптофан, фенилаланин, тирозин, леуцин, изолеуцин, треонин, лизин и валин, како и за било кој млечен производ.

Типични за млеко, неколку диетални минерали се наоѓаат во кефир, како што се калциум, железо, фосфор, магнезиум, калиум, натриум, бакар, молибден, манган и цинк во количини кои не се стандардизирани за реномирана база на хранливи материи.

Производство на традиционален кефир бара стартер заедница на кефир зрна, кои се додаваат на млеко.
Традиционалниот или занаетчиски метод за правење кефир е да додадете 2-10% кефир зрна директно во млеко во запечатена кожна кеса од коза, која традиционално се вознемирува еден или повеќе пати на ден.

Кефирот може да се користи со култивирани суровини, кои се најчесто достапни во форма на прав од продавниците за здрава храна. Дел од добиениот кефир може да се заштеди за да се користат неколку пати за пропагирање на понатамошни ферментации, но во крајна линија не формираат зрна, па мора да се добие свежа култура.

Редовното конзумирање на кефир:

. го јакне имунитетот
. го чисти организмот од токсини
. помага во воспоставување на нормален крвен притисок
. го намалува нивото на холестерол
. помага при болести на желудник.
. ја обновува флората и ги ублажува цревните болести
. помага при болести на црниот дроб, бубрези и жолчка
. лекува воспалителни процеси ( природен антибиотик )
. помага при слабокрвност и слаба циркулација
. лекува респираторни заболувања
. помага при стрес, несоница и болести на нервниот систем
. делува против габички и бактерии- го успорува ширењето на канцерогените клетки

»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.