Вкусен рецепт лута зелка со тестенини!

Објавил: Сара Фемина | 8 октомври, 2019 22:39

ЛУТА ЗЕЛКА СО ТЕСТЕНИНИ: Ручек кој го забрзува метаболизмот!

Фото/Текст извор: ©готви.мк

Направете промена во дневното мени, подгответе зачинета и лута зелка со тестенини.

Расолот или кисела зелка е во широка употреба во текот на зимските месеци. Од него се приготвуваат разни традиционални јадења како сарма и подварок, а може да се користи и за салата. Расолницата како нус-производ од расол, има своја употреба.

Зелката, со просечна потрошувачка од 37,5 кг по домаќинство, е 4 зеленчук според употребата во Македонија во 2017 година. Добар дел од ова е за подготовка на расол.

Состојки:

250 гр флекици (тестенини)
1/2 главица кисела зелка
масло
бибер
1 лажичка лута пипер

Начин на подготовка:

Зелката исечкајте ја на резанки па испржете ја и додајте бибер и лута пипер.

Тестенините згответе ги, па процедете ги и измешајте ги со пржена зелка. Послужете топло.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.

Останати вести од Рецепти

Овошјето на кое евентуално му се вадат семките и лушпата се сече на парчиња и се става во сад да се вари со еквивалентна тежина шеќер се додека не се добие густа смеса.

ЏЕМ ОД МАЛИНИ И КОКОС!

Овој несекојдневен спој ќе ве воодушеви со својот вкус. Ви донесуваме рецепт за овој...

Така, некои во смесата додаваат мелени домати, некои моркови, а најчесто се користи модриот патлиџан како најефективен додаток на традиционалниот ајвар.

ТРАДИЦИОНАЛЕН МАКЕДОНСКИ АЈВАР СО МОДРИ ПАТЛИЏАНИ!

Ајвар е посебен вид на салата, направена од црвени пиперки. Ајварот е еден од највкусните...