Овој зеленчук содржи многу мала количина калории, 17 калории на 100 грама, и како такво се препорачува во диетите за слабеење.

Објавил: admin@magazin | 14 февруари, 2020 23:07

Полнети тиквички со мелено месо и ориз во доматен сос!

Фото/Текст извор: ©мои рецепти

Ова е традиционално македонско јадење кое во оваа форма ретко е застапено на секоја трпеза, заради времето кое е потребно за да се приготви.

Овој зеленчук содржи многу мала количина калории, 17 калории на 100 грама, и како такво се препорачува во диетите за слабеење.

Освен тоа, тиквичката е природен диуретик, па во народната медицина се користи за исфрлање на излишната течност од организмот, а се верува дека го снижува холестеролот и ја прочистува крвта, а исто така ја подобрува и концентрацијата. Тиквичката содржи и значајни количини витамин Ц.

Тиквичката бара многу светлина и топлина. На температуратемператури пониски од 10 °C, растението престанува да расте. Треба доста да се наводнува, а земјата да се одржува влажна, но треба да се води сметка за влажноста затоа што тиквичката е склона на габични заболувања. Земјата на која се сади треба да биде растресита, длабока и по можност песоклива. Стеблото би требало да се потпре со потпорни стапови, бидејќи плодовите се многу тешки, па тежнеат да се спуштат на земја, со што плодот би бил поизложен на растителни болести.

Состојки:

4-5 пошироки тиквички

500 г мелено мешано месо

1 главица кромид

5-6 чешниња лук1

50 г ориз Сончева долина

500 мл доматен сос

1 лажичка црвена пипер

1 рамна лажица мешан зачин

по потреба магдонос, црн пипер, масло

Подготовка:

Запржете го половина ситно исецканиот кромид со исецканото лукче. Додадете го меленото месо и испржете го. Додадете околу 150 мл сок од домати нека поварат некоја минута заедно. Кога сè ќе запржи, додадете црвен пипер, мешан сув зачин и црн пипер и зачини по желба (јас додавам и оригано). Додадете го оризот и ставете ја тавата на страна.

Тиквичките излупете ги и сечете ги на 3 дела. Отстранете ја внатрешноста на тиквичките и наполнете ги со мешавината на месо и ориз и покријте ги со парчиња свеж домат или оставете ги отворени. Ставете го полнетите тиквички во тава за печење. Остатоците од тиквичките ставете ги во нутрибулет заедно со останатата половина кромид и 2-3 чешниња лук, додадете доматен сос и измиксирајте.

Потоа ставете го овој микс во истото тавче каде што го пржевте месото, додадете малку масло и остатокот од доматниот сок и нека зовријат заедно. Истурете ја оваа мешавина над тиквичките. Додадете малку масло врз тиквичките и протресете ја тавата така што доматниот сос ќе навлези насекаде. Се пече во рерна на 250 степени околу 2 часа, се додека не се запечат тиквичките и доматниот сос не се згусни. Декорирајте со свеж магдонос после печење и сервирајте топло.

»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.