
Живот
Рецепти
Вкусно и економично јадење: може да го јадете два дена, а вкусот е феноменален!
Селско месо е Македонско традиционално јадење, кое се прави на различни начини зависи како семејствата го сакаат да го прават.Првиот ден можете да сервирате со некоја салата, а за вториот ден сварете ориз, тестенини или пире од компири.

Состојки :
1 кг свинска удина
5-6 главици кромид
300 гр свежи печурки
6-7 суви пиперки
1 главица лук
250 мл црно вино
250 мл вода
2 лажици свинска маст -сало
Во загреаното сало најпрво запржете го месото, исечено на коцкички.
Извадете го, ставете го во земјената тава во која ќе печете и во истата маснотија ставете го кромидот и лукот (цели чешниња), па и него запржете го десетина минути. Извадете го кромидот и ставете го кај месото. Истата постапка направете ја и со сувите пиперки и печурките.
Измешајте ги сите состојки, зачинете по вкус, турете го виното и водата, покријте ја со капак тавата, ако нема тогаш со фолија и ставете да се пече на 180 степени, отприлика 2 часа. Во текот на печењето, тавата се отвара по два пати, малку се мешаат состојките и се продолжува со печење.
»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.
You must be logged in to post a comment.