
Живот
Рецепти
Направете вкусно селско месо за денешниот ручек, еве еден традиционален рецепт за подобар ручек.
Заедно со тавче гравче, селското месо се смета за традиционално јадење во Македонија.

Состојки :
250 гр. мелено месо
1 јајце
1 лажица брашно
сол и бибер
250 гр. свинско месо од бут
250 гр. јунешки рамстек
250 гр. пилешки стек
350 гр. свежи печурки
малку лук
2-3 глави кромид
2 моркови
2 говедски коцки за путер и масло
Подготовка
Чекор 1: Меленото месо измесете го со јајцето, брашното и зачините. Мешајте го убаво да се соедини, по потреба додајте малку масло и формирајте мали ќофтенца.
Чекор 2: Свинското, говедското и пилешкото месо исецкајте ги на коцки со еднаква големина. Големината на парчињата месо треба да е еднаква на големината на ќофтенцата.
Чекор 3: Стоун Леџенд тавата ставете ја на оган, додадете путер и масло. Кога ќе се загрее додадете го месото да се запржи колку да се затворат порите. Месото извадете го во сад на страна.
Чекор 4: Во истата тава запржете го ситно исечканиот кромид и моркови. Додадете ги сецканите печурки и запржете ги. Додадете го месото и 1 литар говедски бујон.
Чекор 5: Печете во загреана рерна на 200 степени околу 2 часа. Повремено промешајте, по потреба.
Чекор 6: Сервирајте!
»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.
You must be logged in to post a comment.