Врз основа на член 22 став 8 од Законот за вработените во јавниот сектор („Службен весник на Република Македонија“, 6р. 27/14, бр. 199/1 4, 27/16, 55/18 и 198/18), a во согласност со член 22 и 23 од Законот за работни односи, („Служ6ен весник на Република Македонија“ бр. 62/2005, 106/2008, 161/2008, 114/2009, 150/2009, 50/10, 52/10, 124/10, 47/11, 11/12, 39/12, 13/13, 25/13, 170/13, 187/13, 1 13/14, 20/15, 33/15, 72/15, 129/15, 27/16, 134/1 6 и 120/2018) и Правилникот за систематизација на работните места во Кабинетот на Претседателот на Република Македонија бр. 08448/3 од 3 1. 3. 2015 година, бр, 08448′ 6 од 2 1 20 1 5 година, бр. 08448/9 од 25. 1 1 .201 5 година, бр. 04544/ 1 од 29. 5. 20 17 година, бр. 041 1 58/ 1 од 1 6. 1 1 .201 7 година, бр. 04220/2 од 16. 2. 201 8, бр. 04220/4од 10. 5. 2018 година и 04 1 255/2 од 21. 1 1. 2018 година, Кабинетот на претседателот на Република Северна Македонија објавува:

Објавил: Весна Петровска | 4 јуни, 2019 18:30

Стево Пендаровски вработува: Плата од 30.000 до 50.000 денари

Фото/Текст извор: ©онлајн магазин

Кабинетот на претседателот Стево Пендаровски објави јавен оглас за избор на тројца посебни советници, чијашто основната нето-плата ќе изнесува од 30.000 денари до 50.000 денари.

Врз основа на член 22 став 8 од Законот за вработените во јавниот сектор („Службен весник на Република Македонија“, 6р. 27/14, бр. 199/1 4, 27/16, 55/18 и 198/18), a во согласност со член 22 и 23 од Законот за работни односи, („Служ6ен весник на Република Македонија“ бр. 62/2005, 106/2008, 161/2008, 114/2009, 150/2009, 50/10, 52/10, 124/10, 47/11, 11/12, 39/12, 13/13, 25/13, 170/13, 187/13, 1 13/14, 20/15, 33/15, 72/15, 129/15, 27/16, 134/1 6 и 120/2018) и Правилникот за систематизација на работните места во Кабинетот на Претседателот на Република Македонија бр. 08448/3 од 3 1. 3. 2015 година, бр, 08448′ 6 од 2 1 20 1 5 година, бр. 08448/9 од 25. 1 1 .201 5 година, бр. 04544/ 1 од 29. 5. 20 17 година, бр. 041 1 58/ 1 од 1 6. 1 1 .201 7 година, бр. 04220/2 од 16. 2. 201 8, бр. 04220/4од 10. 5. 2018 година и 04 1 255/2 од 21. 1 1. 2018 година, Кабинетот на претседателот на Република Северна Македонија објавува:

ЈАВЕН ОГЛАС
за вработување на 3 (три) посебни советници во Кабинетот на претседателот на Република Северна Македонија, на определено време

1. Советник за прашања од областа на надворешната политика 1 (еден извршител)
2. Советник за прашања од областа на одбраната и безбедноста 1 (еден) извршител
3. Советник за прашања од областа на внатрешната политика 1 (еден) извршител
Кандидатите треба да ги исполнуваат следните

Општи услови (за сите кандидати):
– да се државјани на Република Северна Македонија,
– да се полнолетни,
– со правосилна судска пресуда да не им е изречена казна забрана за вршење професија, дејност или должност.

Кандидатите за работната позиција под број 1, покрај општите услови, потребно е:
– да имаат завршено најмалку високо образование VII/1 степен или студии со стекнати 240 ЕКТС од областа на општествените науки;
– да имаат искуство во работата на законодавната, извршната или судската власт,
– да имаат познавања во областа на надворешната политика и соодветната регулатива;
– да имаат искуство во дипломатско конзуларните работи во земјата и странство. Повисок стекнат дипломатски ранг ќе се смета за предност
– да имаат познавање на еден од трите најчесто користени јазици на Европската Унија (англиски, француски, германски). Познавањето и на други јазици ќе се смета за предност:
– да имаат најмалку 10 години работно искуство;
– да ги исполнуваат условите за добивање на безбедносен сертификат

Кандидатите за работната позиција под број 2, покрај општите услови, потребно е:
– да имаат завршено најмалку високо образование VII/1 степен или студии со стекнати 240 ЕКТС од областа на општествените науки;
– да имаат познавање и работно искуство во областа на одбраната и безбедноста;
– да имаат познавања од внатрешната и надворешната политика и соодветната регулатива;
– да имаат познавање на еден од трите најчесто користени јазици на Европската Унија (англиски француски, германски)
– да имаат најмалку 10 години работно искуство;
– да ги исполнуваат условите за добивање на безбедносен сертификат.

Кандидатите за работната позиција под број 3, покрај општите услови, потребно е:
– да имаат завршено најмалку високо образование VII/ 1 степен или студии со стекнати 240 ЕКТС од областа на општествените науки;
– да имаат познавања од внатрешната и надворешната политика и соодветната регулатива;
– да имаат најмалку 10 години работно искуство во работата и соработката со невладини организации од земјата и странство, од областа на мултикултурализам, помирување, меѓународни односи и евроатлантски интеграции;
– да имаат познавање на еден од трите најчесто користени јазици на Европската Унија (англиски, француски германски).
– да имаат најмалку 10 години работно искуство,
– да ги исполнуваат условите за добивање на безбедносен сертификат.

Право на учество имаат сите граѓани на Република Северна Македонија кои ги исполнуваат условите за конкурирање.

Кандидатите во пријавата треба да го наведат работното место за кое конкурираа кандидатите со пријавата треба да ги достават доказите за исполнување на условите во оригинална форма или копија заверена кај нотар;

1. Доказ за државјанство на Република Северна Македонија,
2. Доказ дека со правосилна судска пресуда не им е изречена казна забрана на вршење професија, дејност или должност
3. Уверение/диплома за завршен степен на образование,
4. Доказ за познавање на еден од трите најчесто користени јазици на Европската Унија (англиски, француски германски),
5. Доказ за работно искуство,
6 Кратка биографија,

Распоред на работно време: работни часови во неделата: 40 работно време. од 07:30/08:30 до 15. 30/16:30, работни денови од понеделник до петок. Како посебни услови за работа во Кабинетот се предвидуваат: работа за време на неделен одмор и работа за време на празници утврдени со закон, заради извршување итни и неодложни работи.

Паричниот износ на основната нето-плата изнесува од 30. 000 денари до 50. 000 денари

Со избраните кандидати ќе се склучи договор за вработување на определено време.

Вработувањето на советникот трае најдолго до истекот на мандатот на Претседателот на Република Северна Македонија. Рокот за доставување на пријавите со потребните документи изнесува 5 дена, сметано од наредниот ден од денот на објавувањето на огласот не сметајќи го денот на самото објавување: Условите наведени во огласот, кандидатите треба да ги исполнуваат во моментот на пријавувањето.

Изборот ќе се изврши во рок од 45/90/120 дена по истекот на рокот на пријавувањето.

Пријавите со потребните документи да се достават до архивата на Кабинетот на претседателот на Република Северна Македонија, ул. „Ацо Караманов“ бр. ЗЗ A Скопје, со назнака „Оглас за посебни советници“.

Ненавремените и некомплетните пријави нема да се разгледуваат

»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.

Останати вести од Огласи

Нови работни места ќе има и за двајца манипуланти за големите корисници, кои ќе добиваат по 16.500 денари месечна плата, како и пет насочувачи, што ќе ја имаат истата плата.

Пошта распиша конкурс -се бараат 80 работници

Граѓаните уште не се задоволни од нивните услуги, но Македонски пошти набргу ќе добијат...

Гледајќи под хаубата, новиот Mercedes-AMG CLA 45 Shooting Brake доаѓа со 2,0 литарски четири-цилиндарски турбо мотор, кој произведува моќност од 382 коњски сили и вртежен момент од 480 Nm.

AMG доби нов член, Mercedes го претстави CLA 45 Shooting Brake!

Фановите на високо перформансните каравани отсега можат да се радуваат и на новиот...

Податоците на приватната агенција за вработување „АДП“, покажуваат дека овие бројки се далеку поголеми од очекуваните. Компаниите во Америка отвориле 271.000 работни места.

Нови 271.000 работни места во Америка

Американските компании во декември отвориле 271.000 работни места. Новите податоци на...