Ајвар е посебен вид на салата, направена од црвени пиперки. Ајварот е еден од највкусните специјалитети и најголемите тајни на балканската кујна, и води потекло од Македонија.
Ајварот се припрема на традиционален начин (на отворен простор – пиперките се печат на шпорет на дрва), поради што потребна е доста напорна рачна работа. Најчесто се подготвува кон крајот на летото и во почетокот на есента.
Во текот на подготовката, најпрво црвените пиперки (кои може да бидат и лути и благи) се печат, а потоа се ставаат во пластични ќеси за да набабрат, зашто на овој начин потоа полесно може да се излупат.
Потоа следува внимателното лупење, при кое треба да се отстранат семките и собирањето во мрежести вреќи во кои пиперките ја поминуваат ноќта. Следниот ден тие се сечат на ситни парчиња, мелат и пржат на тивок оган.
Ви претставуваме традиционален рецепт МАКЕДОНСКИ АЈВАР!
Состојки:
2 средно големи модри патлиџани
4 лажици масло
5-6 лажици сок од лимон
2 лажички сол
1/2 лажичка бибер
Начин на подготовка:
Испечете ги патлиџаните во рерна загреана ан 250 степени. Кога лушпата ќе потемни извадете ги, оставете ги да станат млаки, излупете ги и сомелете ги.
Во масата додајте ги останатите состојки и добро измешајте. Овој ајвар не може долго да стои.
»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.
You must be logged in to post a comment.