Доколку се чуваат на препорачана температура од 4 степени Целзиусови, Агенцијата за храна и лекови на САД (ФДА) препорачува тие да се користат во рок од три недели по купувањето.

Објавил: admin@magazin | 19 септември, 2020 17:33

ЕВЕ КОЛКУ ДОЛГО ЈАЈЦАТА МОЖАТ ДА СЕ ЧУВААТ, А ДА НЕ СЕ РАСИПАТ: Ова е дилема за многумина и на овој начин треба да ги чувате!

Фото/Текст извор: ©Магазин.мк

Јајцата се неопходна храна во домовите затоа што се хранливи и можат да се користат на различни начини. Но, дали некогаш сте се запрашале колку од нив всушност можат да стојат во дом без да се расипат?

Ако живеете сами или во мало домаќинство, може да забележите дека картонот од јајца останува некое време во фрижидер.

Но, свежите јајца не можат да стојат многу долго и колку долго можат да стојат зависи од тоа како ги чувате.

Доколку се чуваат на препорачана температура од 4 степени Целзиусови, Агенцијата за храна и лекови на САД (ФДА) препорачува тие да се користат во рок од три недели по купувањето.

Доколку се чуваат на препорачана температура од 4 степени Целзиусови, Агенцијата за храна и лекови на САД (ФДА) препорачува тие да се користат во рок од три недели по купувањето.

Експертите посочуваат дека можеме да јадеме јајца четири до пет недели од датумот на пакување, но тие не треба да се користат подолго време, бидејќи може да се појават бактерии, како што се ешерихија коли и салмонела.

Замрзнатите јајца можат да траат до една година, но никогаш не ги замрзнувајте во лушпата.

Можете да ги замрзнете на два начина – со одвојување на жолчки и бели, а потоа користете колку што е потребно или да ги замрзнете заедно.

Доколку сакате да ги зачувате остатоците од јадењата што содржат јајца, ФДА препорачува да ги чувате во фрижидер и да ги јадете во рок од 3 до 4 дена.

Цврсто варените јајца можат да останат во фрижидер до една недела.

Свежо обработените јајца (тврдо варени јајца) мора да се чуваат во фрижидер и да се консумираат во рок од 7 дена, но под услов да се отстранат од фрижидерот непосредно пред јадење.

Тие треба да се чуваат во фрижидер во лушпата, а доколку лушпата е оштетена или распукана, треба да се јадат што е можно поскоро – во рок од 2-3 дена.

Варено јајце што се чува во фрижидер се чисти од лушпата непосредно пред потрошувачката.

Јајцата што веќе биле излупени, дури и ако се варат тврдо, треба да се чуваат во фрижидер и да се јадат во рок од еден ден.

»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.

Останати вести од Совети

Водата е неопходна за правилно функционирање на телото. Околу 2/3 од телесната тежина кај луѓето отпаѓаат на водата. Човечкото тело губи најмногу вода преку дишењето и потењето.

Што да не пиете ако сте дехидрирани!

До дехидрација најлесно може да дојде во текот на летото, особено во жежок август, кога...

Но секако ниту еден дом не смее да помине без прекрсната божиќна ѕвезда, или божиќното цвеќе кое внесува раскош во домот. 

Неколку трикови како да одгледувате Божиќна ѕвезда – најубавиот декор во домот!

Ова е периодот од годината кога новогодишната магија настапува во сечиј дом. Секако...

Мевлемот ги елиминира вишокот маснотии и вода од организмот, но ја подобрува и функцијата на мозокот, го подобрува памтењето, го подобрува слухот и видот.

РЕЦЕПТ ЗА УСПЕШНО СЛАБЕЕЊЕ: Свеж рен, лимон и мед!

Испробан рецепт за слабеење околу половината. Многу стар рецепт кој моментално станува...