Ова печиво е многу вкусно и покрај тоа што се подготвува без квасец.
Лебот е дел од основните состојки во исхраната. Тој се подготвува со печење, парење или пржење на тесто кое претежно се состои од брашно и вода. Солта најчесто е потребна, а често се користи и квасец.
Состав:
– 285 мл ладно млеко
– 225 гр бело брашно
– 150 гр брашно
– 25 гр во прав
– 25 гр путер
– 1 лажичка сол
– Малку шеќер.
Подготовка:
Во еден сад измешајте млеко и брашно (285 мл ладно млеко и 225 гр бело брашно) и покријте го со крпа 30 минути. Потоа, во друг сад измешајте ги останатите состојки (150 гр брашно, 25 гр прашок за пециво, 25 гр путер, 1 лажичка сол, малку шеќер) и мешајте ги постојано.
Оставете да отстои 30 минути.
По половина час, измешајте ја содржината на двата чинии и енергично измешајте ги двете. После тоа, оформете го тестото во топка, ставете го во сад за печење што е претходно подмачкано и покријте го со хартија од greaseproof и друга чинија за да го задржите тестото влажно.
Сето тоа ставете го заедно во рерна загреана на 210 степени и печете 30 минути. По половина час печење, извадете ја тавата и хартијата и испечете го лебот на тој начин откриен уште 10 минути.
»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.
You must be logged in to post a comment.