Во чинија ставете брашно заедно со пециовото, додајте шеќер, масло, и кисела вода. Се добро изедначете.

Објавил: Весна Петровска | 5 декември, 2019 18:00

РУСКИТЕ КАПИ ЌЕ ВИ ГО ОЛЕСНАТ ПОСТОТ: Изменете го вкусот и ќе добиете ПОСЕН колач со неодолив ВКУС

Фото/Текст извор: ©онлајн магзин

Руските капи можат да бидат и посни, а се подготвуваат едноставно. Можете да уживате во нив за време постот.

Потребни сосотјки: За бисквитот:

200 мл кислеа вода
200 гр брашно
1 прашок за пециво
50 мл масло
100 гр шеќер

2 лажици какао

За фил

4 лажици соино млеко во прав
500 мл врела вода
100 гр шеќер
1 ванилин шеќер

3 лажици густин
3 лажици брашно
250 грама посен маргарин
3 лажици прав шеќер
100 гр брашно од кокос

Подоготовка:

Во чинија ставете брашно заедно со пециовото, додајте шеќер, масло, и кисела вода. Се добро изедначете.

Плех од димнезија 40 x 30 обложете го со хартија за печење, па ставете го тестотот. Печете на 200 степени околу 20 минути, Кога ќе биде печено, ставете го на друг плех.
Откако ќе се излади од калапот извадете кругови. Во врела вода додајте шеќер и внесете 4 лажици млеко во прав па ставете на шпоред.

Измешајте го брашното и густинот во водата, а кога ќе се поврие додадете млеко и добро изедначете го со жица. Оставете да се изалди со често мешање.

Во пластичен сад ставете го омекнатиот маргарин и 3 лажици прав шеќер па заматете го додека не стане пенасто.

Кога филот ќе се олади, псотепено додајте маргарин и се да биде убаво измешано.

На еден круг нанесете малку од филот па поклопете со друг круг, птооа фил намачкајте околу колачот и валкате ги во кокос.

Растопите чоколадо и одозгора стаевете, па кога ќе се олади колачот веќе е подоготвен за сервирање.

»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.