Австралискиот виролог Тимоти, професор на Универзитетот во Сиднеј, потврди дека „секоја површина е потенцијална опасност“ кога станува збор за вирусот корона, и советува да посвети посебно внимание на овошјето и зеленчукот во супермаркетите.
Овој стручњак специјализиран за инфекции, вакцини и вирусологија истакна дека „Ковид-19“ може да преживее на повеќето површини, но потребна е поголема претпазливост кога станува збор за овошје и зеленчук, бидејќи клиентите се склони кон постојано собирање и враќање на овошје.
“Мора да имаме на ум дека секоја површина е потенцијално контаминирана и дека постои ризик кај секоја од нив. Секако, не сметаме дека сè е висок ризик, како што е контакт со заразени или потенцијално заразени луѓе, но сепак е важно да размислиме за тоа”, истакнува тој.
Тој советува овошјето и зеленчукот да се мијат со сапун и вода веднаш штом ќе ги донесете дома и дека не се потпирате на фактот дека, на пример, високите температури ќе го „убијат“ вирусот за време на готвењето.
„Измијте ги со сапун и топла вода, исто како што правите и со рацете“, му рече тој на Фемаил.
»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.
You must be logged in to post a comment.