Ако се прашувате која е тајната да се направи совршена домашна пица, треба да знаете дека не станува збор за состојките.
Многумина ќе размислуваат за тоа што да стават во пицата – моцарела, зеленчук, пушена шунка, кулен и слично, но заборавете на тестото.
Експертите велат дека станува збор за „термодинамика“, односно температура на печење.
Пиците се печат во ресторани и пицерии во рерна на 329 степени, а топлината е рамномерно распоредена.
Ако немате шпорет, односно печете пица во вашата кујна со гас или електрична печка, тогаш рерната треба да се загрева на 230 степени и потоа да ја ставите пицата внатре.
Пица (италијански pizza, збор најверојатно кој потекнува од глаголот pìnsere = да се плеска или од балканско-медитеранскиот збор пита) е гастрономски специјалитет на италијанската кујна, најчесто направен од тенко, округло тесто на кое покрај сосот од домати можат да се најдат разни видови сирење, месо, зеленчук, овошје, зачини и други состојки во зависност од вкусот.
Инвентивноста на вкусот може да се надополни и со креативноста на распоредот на самите состојки на пицата кои можат да бидат распоредени во форма на орнаменти или други интересни фигури.
Инаку, ова јадење се смета како особена карактеристика за наполитанската кујна.
Денас пицата е мошне популарно јадење во светот, пре сѐ поради евтините и лесно достапни состојки како и поради едноставноста на нејзината подготовка.
Потеклото на пицата е доста контроверзна тема.
Имено, многу градови како Неапол и Џенова сметаат дека се „татковците“ на пицата. Всушност, со оглед на тоа дека се работи за еден вид на леб, таа е присутна во многу различни варијанти насекаде низ светот и во зависност од нејзините состојки како и од локалните гастрономски традиции, нејзиното потекло не е сосем историски потврдено.
»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.
You must be logged in to post a comment.