Пиците се печат во ресторани и пицерии во рерна на 329 степени, а топлината е рамномерно распоредена.

Објавил: admin@magazin | 9 февруари, 2020 21:59

Светски ден на пицата: Тајната да биде совршена не е во состојките- важно е како ја печетe, ТУКА МНОГУ ГРЕШИТЕ

Фото/Текст извор: ©магазин.мк

Ако се прашувате која е тајната да се направи совршена домашна пица, треба да знаете дека не станува збор за состојките.

Многумина ќе размислуваат за тоа што да стават во пицата – моцарела, зеленчук, пушена шунка, кулен и слично, но заборавете на тестото.

Експертите велат дека станува збор за „термодинамика“, односно температура на печење.

Пиците се печат во ресторани и пицерии во рерна на 329 степени, а топлината е рамномерно распоредена.

Денес пицата е мошне популарно јадење во светот, пред сѐ поради евтините и лесно достапни состојки како и поради едноставноста на нејзината подготовка.

Ако немате шпорет, односно печете пица во вашата кујна со гас или електрична печка, тогаш рерната треба да се загрева на 230 степени и потоа да ја ставите пицата внатре.

Пица (италијански pizza, збор најверојатно кој потекнува од глаголот pìnsere = да се плеска или од балканско-медитеранскиот збор пита) е гастрономски специјалитет на италијанската кујна, најчесто направен од тенко, округло тесто на кое покрај сосот од домати можат да се најдат разни видови сирење, месо, зеленчук, овошје, зачини и други состојки во зависност од вкусот.

Инвентивноста на вкусот може да се надополни и со креативноста на распоредот на самите состојки на пицата кои можат да бидат распоредени во форма на орнаменти или други интересни фигури.

Инаку, ова јадење се смета како особена карактеристика за наполитанската кујна.
Денас пицата е мошне популарно јадење во светот, пре сѐ поради евтините и лесно достапни состојки како и поради едноставноста на нејзината подготовка.

Потеклото на пицата е доста контроверзна тема.

Имено, многу градови како Неапол и Џенова сметаат дека се „татковците“ на пицата. Всушност, со оглед на тоа дека се работи за еден вид на леб, таа е присутна во многу различни варијанти насекаде низ светот и во зависност од нејзините состојки како и од локалните гастрономски традиции, нејзиното потекло не е сосем историски потврдено. 

»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.

Останати вести од Совети

Водата е неопходна за правилно функционирање на телото. Околу 2/3 од телесната тежина кај луѓето отпаѓаат на водата. Човечкото тело губи најмногу вода преку дишењето и потењето.

Што да не пиете ако сте дехидрирани!

До дехидрација најлесно може да дојде во текот на летото, особено во жежок август, кога...

Но секако ниту еден дом не смее да помине без прекрсната божиќна ѕвезда, или божиќното цвеќе кое внесува раскош во домот. 

Неколку трикови како да одгледувате Божиќна ѕвезда – најубавиот декор во домот!

Ова е периодот од годината кога новогодишната магија настапува во сечиј дом. Секако...

Мевлемот ги елиминира вишокот маснотии и вода од организмот, но ја подобрува и функцијата на мозокот, го подобрува памтењето, го подобрува слухот и видот.

РЕЦЕПТ ЗА УСПЕШНО СЛАБЕЕЊЕ: Свеж рен, лимон и мед!

Испробан рецепт за слабеење околу половината. Многу стар рецепт кој моментално станува...