Тикви се едногодишни растенија од фамилијата Cucurbitaceae. Потекнуваат од Централна Америка. Познати се повеќе видови, а позначајни се:
обична готварска (Cucurbita pepo var. cylindrica), мускатна (Cucurbita moshata) и печенка (Cucurbita maxima).
Тиквите се одгледуваат заради плодовите кои содржат сува материја (8-16%), а во неа има: шеќери (3–8%), пектини (0,3–0,8%), азотни материи (0,3-1,2%), каротин (20%). Се консумираат варени, пржени или печени. Мускатната се користи и како додаток во сокови и за детска храна.
Семето е богато со масло, кое се користи во индустријата. Се одгледуваат на отворено. Тие се топлољубиви, оптималната температура за интензивен раст и развој е 25-30 степени Целзиусови.
Тиквата има добро развиен коренов систем кој достигнува длабочина преку еден метар. Главната коренова маса е развиена на длабочина од 50 см.
Стеблото на тиквата е зелјесто, разгрането, обраснато со мов. На стеблото може да има боцки. Должината на главното стебло достигнува од 3-4 метри. Обичната и мускатната тиква имаат цилиндрично стебло, додека бундевата има петоаголно стебло.
Интернодиите кај тиквичката се многу кратки и таа формира жбунесто стебло. На коленцата на стеблата можат да се формираат адвентивни корења.
Подготовка на сок од тиква!
Состојки:
3 кгр. исчистена тиква
4,5 л. вода
400 гр. шеќер
2-3 лимона или 3-4 лимонтуси
2 кесички прашак сок од кајсија или ананас или екстрати
Подготовка:
Тиквата сварете исечете ја на помали парчиња, сварете во 2,5 л. вода и оставете да се излади. Посебно сварете го остатокот од водата со шеќерот, оладете, додајте го сокот од лимон.
Тиквата испасирајте ја со блендер и додајте во шеќерната вода со лимонот. Додадете и прашаците за сок или екстратите, измешајте, наполнети ги шишињата, затворете и ставете во вода да се пастеризираат.
»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.
You must be logged in to post a comment.