Оваа пита е популарна во Обединетото Кралство, Австралија, Гана, Нигерија, Европа, Нов Зеланд и Канада.

Објавил: admin@magazin | 6 март, 2022 14:45

СПРЕМЕТЕ ПИТА КАКО НАШИТЕ БАБИ: Вкусна полнета со сирење и спанаќ

Фото/Текст извор: ©магазин.мк

Брза пита со спанаќ и сирење, вкусна, здрава. А по желба може да ја направите со тиква, компир или друг фил по ваша желба. 

Оваа пита е популарна во Обединетото Кралство, Австралија, Гана, Нигерија, Европа, Нов Зеланд и Канада.

Питата со спанаќ и месо е откриена во неолитскиот период, околу 9500 години п.н.е. Исхраната на античките Египќани содржи основни пити направени од овес, пченица, ‘рж и јачмен, који ги полант со мед и ги печат на жежок јаглен. 

Направете вкусна пита со спанаќ која мами со аромата, а брзо е на трпеза.

Состојки на тесто:

500 гр мазно брашно
300 мл топла вода

Состојки за полнење:

500 гр сирење
300 гр спанаќ (измиен и сецкан)
2 лажици павлака

Дополнително:

брашно за ширење
масло
5-6 лажици млеко

Подготовка за тесто:

1. Ако е можно, би било супер да се кваси брашното бидејќи тестото станува повеќе дише и многу полесно се тркала.

2. Додадете 1/3 лажичка сол во брашното, а потоа топла вода. Ако користите топла вода, тестото ќе биде подготвено за употреба за околу половина час.
3. Намачкајте го тестото неколку минути за да ги комбинирате состојките добро и да не се лепат на тавата.
4. Пренесете го тестото на работна површина и обликувајте го во топка. Оставете го да се одмори на чинија обложена со масло најмалку половина час.
5. По половина час, изладете го тестото колку што е можно тенко. Загрејте малку масло и истурете го преку тестото во мали количини, раширувајќи го рамномерно со вашите раце.
6. Завиткајте ги рацете под тестото и нежно извлечете го, со дланките свртени нагоре, допирајќи го тестото само со прстите. Повторете го ова низ целото тесто додека не го истегнете во секоја насока.

Подготовка на полнење:

1. Измијте го и исецканиот спанаќ измешајте го заедно со сирењето, павлаката и малку сол.
2. Наредете го полнењето според тестот и користете крпа за нуркање.
3. Премачкајте ја тавата за печење со масло и пренесете ја “питата” во спирална форма почнувајќи од средината на тавата.
4. Печете ја питата во загреана рерна на 200 степени Целзиусови 30 минути.
5. Пет минути пред крајот, извадете ја пита и премачкајте ја со млеко (5-6 лажици) за да спречите кора да стане премногу крцкава.

»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.