Многу домаќинки сè уште се среќни да подготват домашен леб за своето семејство, но се случува да не излезе како што би сакале.

Објавил: Сара Фемина | 22 ноември, 2020 19:58

8 фатални грешки при правење домашен леб: Затоа не ви успева!

Фото/Текст извор: ©Магазин.мк

Мирисот на домашен и врел леб не враќа во нашето детство, во времето кога нашите баби и мајки ни подготвуваа домашен леб и чијшто вкус уживавме сите.

Многу домаќинки сè уште се среќни да подготват домашен леб за своето семејство, но се случува да не излезе како што би сакале.

Во следниот текст, ќе ви покажеме кои грешки најчесто ги правите при подготовката, за да не добиете совршен, мек внатре и крцкав леб надвор.

Денес, во продавниците има различни видови – од специјална намена, пченица, бадем.

Ова е местото каде е најголемата грешка на современите домаќинки. Имено, тие сметаат дека не е важно каков вид брашно користат при подготовката, поради што лебот не излегува како што би сакале. Ние ќе ви дадеме пример. Имено, ако користите рецепт со повеќенаменско брашно, но ви останува пченично брашно, па сакате да го користите, не сте во право. Резултатот нема да биде ист.

СОВЕТИ ЗА КРЦКАВ И ВКУСЕН ЛЕБ.

Сега се прашувате зошто?

Пченично брашно од цело зрно апсорбира повеќе течност отколку повеќенаменско брашно, така што ќе ви треба повеќе вода, а резултатот е лепливо тесто. Исто така, имајте на ум дека пченичното брашно создава глутен и протеини ако се наздрави, што значи дека лебот ќе се распадне повеќе.

За да се храниме поздраво, сите се обидуваме да додадеме масло со помалку маснотии во рецептот наместо путер или масло. Но, тоа е местото каде што грешиме!

Мастите играат важна улога во печењето леб затоа што го подмачкуваат тестото и задржуваат гасови, па затоа тестото се крева подобро. Проблемот настанува кога ќе се обидете да додадете состојки со намалена содржина на маснотии. Ова ќе го наруши односот на вода и течност.

Користете премногу или премалку шеќер

Шеќерот игра важна улога во печењето леб, не само кога станува збор за бел и кафеав шеќер, туку и други видови, како што се сирупи, сокови или овошни пире. Шеќерот е многу неопходен за квасецот да помине низ целиот процес на подигање на тестото.

Ако не ставите доволно шеќер, квасецот нема да може да си ја заврши својата работа.

Од друга страна, ако претерате со шеќер, ќе земе вода од квасецот. Затоа за посладок леб е потребно повеќе квасец отколку солен леб. Исто така, ако додадете прво квасец во брашното, потоа шеќер, процесот на подигање на тестото ќе се забави.

Затоа, се препорачува да го измешате шеќерот точно како што е напишано во рецептот. Исто така, квасецот не може да се храни со вештачки засладувачи, затоа избегнувајте да ги користите при подготовка на домашен леб. Колку е потемен шеќерот што го користите, толку побрзо лебот ќе стане кафеав, па имајте го тоа на ум при одредување на температурата и времето на печење.

Не обрнувате внимание на квалитетот на водата
Го месите тестото премногу или премалку
Не забележувате дека квасецот е мртов

»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.

Останати вести од Совети

Информациите од регулаторните тела од Германија и Канада, од вчера, се дека оваа вакцина привремено ќе ја користат само кај популација постара од 60 години.

ФИЛИПЧЕ: АСТРА ЗЕНEКА Е БЕЗБЕДНА ЗА ВОЗРАСНИТЕ ГРАЃАНИ

Вакцината на Астра Зенека е безбедна за возрасните групи граѓани со кои денеска ја...

Кокцигеалниот сегмент е составен од крстната коска која е формирана со спојување на 3 до 5 мали прешлени. Најчесто крстната коска е составена со спојување од 4 мали прешлени, но кај некои луѓе можно е таа да биде составена од 3 или 5 мали прешлени, што не влијае на нејзината функција.

ЗДРАВЈЕ: Структура и функција на здравиот ’рбет

Рбетот претставува комплексна структура која овозможува стабилност и мобилност на...

75 % од жените кои имаат карцином на дојка немаат семејна историја за оваа болест. Фактот што се „жени“ е доволна причина да го носат ризикот од карцином на дојка.

10 ризик фактори за карцином на дојка

10  ризик фактори за карцином на дојка. Пол: Карциномот на дојка најчесто се јавува...

Комисијата при Министерството за здравство во континуитет ја следи состојбата низ целата држава и јавноста соодветно ќе биде информирана.

НИСКИ ТЕМПЕРАТУРИ ОД ЖОЛТА ФАЗА ВО ЦЕЛА ДРЖАВА, МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО СО ПРЕПОРАКИ ДО НАСЕЛЕНИЕТО

Комисијата за превенција од штетни ефекти од студени бранови при Министерството за...