Во изведба на струмичкиот театар

Црна дупка“ од Горан Стефановски најдобра претстава на годинашниот МТФ „Војдан Чернодрински“

   Единствената награда за уметничко остварување на претстава во целина се доделува на ансамблот на НТ „Антон Панов“ од...

Калина Мартинска / 14 јуни, 2024 15:17

Посветена на пистателот Влада Урошевиќ

Русите ги читаа македонските автори: Во Москва се оддржа литературна вечер

Во организација на поетесата Олга Панкина, позната руска македонистка и преведувачка во Москва, Русија, се одржа литературна...

Калина Мартинска / 31 мај, 2024 10:55

„Малку за Македонија и за нејзините жени-писатели“

„Читај ја Македонија“, литературна средба во Москва

Во Москва вчера е одржана литературната средба во рамки на отворениот проект „Читај ја Македонија!“, што Олга Панкина, поетеса...

Калина Мартинска / 21 април, 2024 17:10

Останати вести од Култура

Во 1871 година го објавил препевот на „Илијадата“, но бил жестоко искритикуван, од бугарската критика бидејќи пишувал на општословенски, а не на бугарски литературен јазик (кој не го знаел добро).

ЗА ЖИВОТОТ НА ГРИГОР ПРЛИЧЕВ – „СЕРДАРОТ“

Татко му починал кога тој бил шестмесечно бебе, па грижата за семјството паднала врз...

Градоначалничката на Градот Скопје, Данела Арсовска, денеска присуствуваше на промоцијата на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) и УСАИД, каде беше промовирано „Упатството за огранизирање заеднички наставни часови

Град Скопје лидер во меѓуетничката интеграција во образовниот процес!

Град Скопје лидер во меѓуетничката интеграција во образовниот процес! Градоначалничката...