Судот ја поништи значајната одлука во случајот Роу против Вејд, со која технички беше укинато федералното уставно право на абортус во САД.

Врховниот суд на САД ја поништи пресудата со која се легализираше абортусот

Врховниот суд на САД денеска ја поништи 50-годишната пресуда со која се легализираше абортусот во целата земја, поради што...

Сара Фемина / 24 јуни, 2022 17:53

Како што информираа за Слободен Печат, оваа метода за која од ГАК тврдат дека се подготвени, требало да започне уште од минатата година но било одложено поради пандемијата.

ГАК најавува: Наскоро абортусот ќе се извршува со таблетки

Откако медикаментозниот абортус минатата година беше ставен во Законот за прекинување на бременоста, денеска од ГАК најавија...

Катерина Крстиќ / 30 септември, 2020 20:54

Денеска во Собранието, беше изгласан Законот за прекинување на бременоста

Жената сама ќе одлучува за абортус- изгласан Законот за прекин на бременоста

Денеска во рамките на 91-та седница во Собранието, беше изгласан Законот за прекинување на бременоста. Согласно новоизгласаниот...

Катерина Крстиќ / 14 март, 2019 15:40

Со измените на законското решение што го подготвува Министерството за здравство, прекинот на бременоста може да биде и со лекови наместо со хируршка интервенција

Власта го легализира абортусот со таблети

Абортусот со таблети законски ќе им биде достапен и на жените во Македонија. Со измените на законското решение што го подготвува...

Мартин Попоски / 16 октомври, 2018 10:27