Академик Филиповски важи за основоположник на современите педолошки истражувања во земјава.

ЖАЛНА ВЕСТ: ПОЧИНА АКАДЕМИК ЃОРЃИ ФИЛИПОВСКИ, ЕДЕН ОД ОСНОВАЧИТЕ НА МАНУ

Академик Ѓорѓи Филиповски, еден од основачите на Македонската академија на науките и уметностите почина денес на 100 годишна...

Сара Фемина / 22 декември, 2019 10:57

Таа смета дека акронимот МАНУ не смее никако да се промени бидејќи преку тоа име е позната институцијата.

Академик Ќулавкова: Можно губење на статусот на Македонскиот јазик и наметнување на друг

Статусот на македонскиот јазик кој до скоро беше сигурен и заштитен според европската терминологија и прогласен за државен...

admin@magazin / 20 март, 2019 22:57

Академик Катица Ќулавкова со одговор на дефиницијата на министерот за надворешни работи Димитров за македонскиот јазик

Академик Ќулавкова со лекција до Димитров: Не може да се негира дека во Грција постојат Македонци кои зборуваат на македонски јазик

Денес, во Македонија, политичарите се однесуваат како да се овластени да судат, да расудуваат и да одлучуваат за македонскиот...

Узунов Бобан / 15 март, 2019 11:28

Почина академик Блаже Ристовски, кој ќе остане во сеќавање со неговата целосна посветеност и научни достигнувања во афирмацијата на македонската историографија

Почина академик Блаже Ристовски

Македонската академија на науките и уметностите со голема тага соопштува дека на 28 ноември 2018 година почина академик Блаже...

Мартин Попоски / 29 ноември, 2018 9:43

Академик Катица Кулафкова своето несогласување со актуелната власт го започна со т.н. Закон за употреба на јазиците, кој кулминираше со постигнувањето на Преспанскиот договор

Безгранична е моќта на ограничениот ум кој има неограничена власт.

Академик Катица Ќулафкова со катаклизмичен коментар за тоа што и се случува на Македонија, иако изостави да ја запише и адресата...

Мартин Попоски / 18 ноември, 2018 7:25

Камбовски не гледа ништо спорно што уставните измени не формираат како нова, најмлада држава во светот при што смета дека е добро да немаме малцинства туку дијаспора

Камбовски по Договорот и референдумот, сега ги фали уставните измени

Уставните измени што ги предлага Владата содржат решенија кои кореспондираат со потпишаниот Договор со Грција  и со својата...

Мартин Попоски / 9 октомври, 2018 14:15

Откако претседателот на МАНУ, академик Таки Фити го промени ставот за Договорот од Преспа, неговата ќерка Нина Фити стана македонски претставник во Светска Банка

Владата ја испрати ќерката на Таки Фити како претставник на Македонија во Светска банка

Како претставник на Македонија во Светска банка Владата ја испратила Нина Фити, ќерка на академик Таки Фити, кој го поддржа...

Мартин Попоски / 5 октомври, 2018 14:47