Меѓу најзначајните обичаи кои се карактеристични за овој празник се поставување на бадник, посипување на подот со слама, тропкање и свирење, правење погача, положајник..

Обичаи по повод најголемиот христијански празник БОЖИК

Обичаи по повод Божик: Поставување на бадник, посипување на подот со слама, тропкање и свирење, правење погача… Римокатоличката...

Мирко Бачиќ / 7 јануари, 2023 9:49

Бадник е симбол на тоа дрво, кое, според верувањето, пастирите ги однеле Јосиф и Марија да запалат оган и да ја загреат пештерата во која е роден Исус.

СРЕЌЕН БАДНИК, за многу години на сите православни христијани

Бадник му претходи на нај радосниот семеен празник – Божиќ. Тој е придружен со многу обичаи, кои ги разубавуваат душите...

admin@magazin / 6 јануари, 2023 8:39

На Бадник во домашното огниште се пали бадниково дрвце, кое претставува симбол на светлината и топлината, кои треба да ги греат и зближуваат членовите на семејството.

Утре е Бадник- за многу години

Во петок верниците од православната христијанска вероисповед го слават Бадник, а утре го чествуваат Божиќ, еден од трите...

admin@magazin / 5 јануари, 2023 18:07

Цр­ков­ни­те ли­ца се сог­ла­су­ва­ат де­ка за Бад­ник тре­ба секој човек да е до­ма. Во се­ко­ја ку­ќа се ме­си крав­ја­че, пи­та или по­га­ча во ко­ја се ста­ва па­ра.

Во лепчето се става паричка за Бадник или Василица?

Во се­ко­ја ку­ќа се ме­си крав­ја­че, пи­та или по­га­ча во ко­ја се ста­ва па­ра. Си­те при­сут­ни во сво­јот дел од крав­ја­че­то...

Рејхан Бајрами / 6 јануари, 2022 18:16

Отец Бобан потсетува дека целото тоа славје околу огновите се случува за време на строг пост, а ние за време на тој строг пост, преку паганскиот обичај, пуштаме музика, играме оро, се прејадуваме, пиеме алкохол.

Бадниковиот оган е Пагански обичај – црквата ја забранува оваа традиција „Не палете оган, дрвјата дај те ги на сиромашните“

Традиционално, ден пред Божиќ во повеќето маала се пали Бадников оган каде се служи посна храна, грана ракија и се пеаат божикни...

Едмонд Бекири / 11:11

Бадник или Коледе е денот пред роденденот на Исус Христос (Божиќ), според христијанската традиција. Според Јулијанскиот календар, по кој се раководи Македонската православна црква, Бадник паѓа на 6 јануари секоја година, а Божиќ на 7 јануари.

За многу години — ОВА СЕ ОБИЧАИТЕ: Бадниково гранче, слама, пита, суво овошје на трпезата

Бадниковата вечера се одвива во кругот на семејството и се состои од посни јадења. Бадник или Коледе е денот пред роденденот...

Едмонд Бекири / 7:26

Внесување на бадникот е проследено со обредно внесување на сламата и сито кое е наполнето со сите видови на пита, како и со суви овошја со кои се посипувал бадникот, а потоа се ситото се ставало на трпезата или до огништето.

Утре е БАДНИК- ден пред БОЖИЌ: Еве кои се обичаите

За православните христијани утре е Бадник, денот кога се собира семејството на трпеза, на која освен храна има и бадниково...

admin@magazin / 5 јануари, 2022 21:41