Состанокот на шефовите на Влади на земјите членки на НАТО од Југоисточна Европа е наш регионален придонес за посилна отпорност и координација во врска со потенцијалните ризици и закани од последиците на војната како и безбедносната и хуманитарна криза во Украина.

Ковачевски договорил координирано регионално справување со последиците од војната во Украина

Премиерите на Република Македонија, Димитар Ковачевски, на Црна Гора, Здравко Кривокапиќ, на Република Романија, Николае...

Перо Милчин / 28 март, 2022 17:44

Тоа е овозможено преку приоритет во преминувањето и спроведување на царинските постапки со скратени и олеснети физички и документациски контроли.
Со визуелното обележување на Зелената лента за Отворен Балкан, Царинската управа ги упатува транспортерите кон полесно движење на стоките и намалување на трошоците за извоз и увоз. Следната недела вакви обележја ќе бидат поставени и на граничниот премин Ќафасан при влез во Северна Македонија, а потоа истото ќе го направат и партнерите од Србија и Албанија на позициите при влез од Северна Македонија во тие две држави.
Одобрението за овластен економски оператор кој го издава Царинската управа претставува потврда дека лицето имател на ОЕО е сигурен и безбеден партнер на царинскиот орган и има контрола над процесите на своето работење, а со протоколите кои меѓусебно ги потпишавме тие потврди се еднакво валидни и за земјите кои се дел од иницијативата Отворен Балкан. Ова е значајна придобивка за компаниите од трите земји кои побрзо и поефикасно можат да ја пласираат својата роба.

На Табановце поставена првата табла за Зелена лента за „Отворен Балкан“

На граничниот премин Табановце, на влез во Македонија, Царинската управа на Македонија ја постави првата табла за Зелена...

Перо Милчин / 19 март, 2022 11:18

Според Заев, особено е неразбирливо кога „ваквата негативна реакција доаѓа од првиот човек во државата кој би требало да биде и прв во заштитата на интересите на граѓаните“.

Заев изненаден од ставот на Пендаровски за „Отворен Балкан“

Премиерот Зоран Заев изрази изненадување од ставот, кој претседателот на државата Стево Пендаровски вчера го изнесе во Приштина...

Сара Фемина / 17 декември, 2021 6:07

Според политичките аналитчари во Албанија, балканската турнеја на Меркел која за еден месец заминува во политичка пензија е потврда за тоа колкаво значење Гемранија придава на Западен Балкан.

Меркел денеска ќе допатува во Србија, а во вторник ќе ја посети Албанија

Германската канцеларка денеска ќе допатува во Србија, а во вторник ќе ја посети Албанија. Меркел во Белград ќе има средба...

Рејхан Бајрами / 13 септември, 2021 6:30

Тука денес ни се приклучија повеќе од 350 претставници од бизнис секторот од целиот Западен Балкан. Духот на соработката е очигледен во стотиците врски кои се негуваат тука.

Завршна изјава на лидерите на „Отворен Балкан“

Денес го најавивме „Отворен Балкан“ – заедничката иднина за нашите граѓани и за целиот Западен Балкан. Оваа иницијатива...

Владо Марин / 30 јули, 2021 9:55

Договорот за соработка за заштита и спасување од катастрофи во Западен Балкан има за цел Република Македонија, Република Србија и Република Албанија со соодветни капацитети да си помагаат едни на други во случај на катастрофи.

Заев, Вучиќ и Рама ги потпишаа првите официјални документи за соработка во рамките на „Отворен Балкан“

Како први значајни чекори за нов и конкретен импулс за поттикнување на регионалната соработка во рамките на иницијативата...

Владо Марин / 29 јули, 2021 14:54

„Знаеме дека се „уморни“ од проширувањето во ЕУ“, рече Александар Вучиќ, претседател на Србија, во интервјуто.

„Фајненшл тајмс“: Лидерите на Македонија, Србија и Албанија одат по свој пат без граници

Лидерите на Србија, Албанија и  Македонија го критикуваа Брисел поради бавното темпо на проширување на ЕУ, ветувајќи дека...

Владо Марин / 9:14