Министерот посочи дека тековните трансфери и субвенции се планирани на ниво од 204,5 милијарди денари, односно повеќе за 7,8 отсто или за околу 14,7 милијарди денари.

Бесими: Предлог буџетот за 2023 година се темели на цврстата определба за одржување на макроекономската стабилност

Предлог буџетот за 2023 година со сеопфатен план е насочен кон ублажување на последиците од енергетската криза, обезбедување...

Перо Милчин / 23 ноември, 2022 20:49

„Најголем дел од намалените царински стапки се однесуваат на индустриски продукти кои како суровини и репроматеријали се користат во технолошко напредното производство, како и во секторите на автомобилска, метало-преработувачката индустрија, металургијата!

Бесими: Во буџетот за 2022 не се планирани пари за исплата на К-15 за јавниот сектор

Владата на вчерашната седница го усвои Предлог-законoт за изменување на Законот за царинска тарифа, изготвен од страна на...

Рејхан Бајрами / 15 декември, 2021 17:10

Блокирањето на буџетот, додаде, ќе значи само финансиска нестабилност и тоа не е во интерес на ниту една политичка партија, ниту на граѓаните.

Бесими: Бегањето од одговорност не е мој стил

Министерот за финансии Фатмир Бесими очекува до средината на декември да се гласа буџетот за наредната година, но не може...

Рејхан Бајрами / 17 ноември, 2021 7:18

Очекуваме да се зголемат перформансите на нивното работење со влез на приватен капитал, тоа може да биде до 100 % откупување, може да биде јавно-приватно партнерство, државата да задржи еден дел, а под концесија да се даде друг дел и слично.

Заев: Со странски инвестиции во дел од државните претпријатија наместо неефикасни ресурси ќе добиеме капацитети во функција на развојот

Претседателот на Владата, Зоран Заев вечерва заедно со министерот за финансии, Фатмир Бесими, професори и експерти во...

Рејхан Бајрами / 16 ноември, 2020 9:01

Додаде дека од првиот ден откако ја презема функцијата министер за финансии е во координација со тимот на Министерството за финансии и дека на дневна основа се следи состојбата со приходната и расходната страна на буџетот и оти доколку се појави потреба, навремено ќе се реагира, а бизнис секторот и граѓаните ќе имаат навремени и јасни пораки кои ќе бидат економските политики и мерки.

Приходите се движат во рамки на предвидувањата, ќе има доволно средства за финансирање!

Финансирањето на дефицитот и кредитите кои доспеваат до крајот на годината ќе биде обезбедено, а ќе има и бафер за евентуални...

Катерина Крстиќ / 6 септември, 2020 17:52

Сакам да упатам јасно порака за смирување дека финансирањето на дефицитот и на кредитите кои доспеваат до крајот на годината ќе биде обезбедено, дури ќе обезбедиме и бафер за евентуални нови шокови од пандемијата.

Бесими: Финансирањето на дефицитот и на кредитите кои доспеваат до крајот на годината ќе биде обезбедено

Финансирањето на дефицитот и кредитите кои доспеваат до крајот на годината ќе биде обезбедено, а ќе има и бафер за евентуални...

Владо Марин / 10:33

Лично мислам дека тука нема прекршување на законот, но таа нејзина одлука е неетична и е во духот на „началникувањето“ во политиката, феномен против кое заеднички се бунтувавме.

Геровски: „Началничке“, те послуша ли Фатмир?

Разбирам зошто Радмила Шеќеринска во 2013 година имала потреба да инсистира членовите на ДИК да гласаат според законот и според...

Катерина Крстиќ / 14 октомври, 2019 10:21

Бесими одговара: Чекај полека, кошули и вратоврски ќе ги ставам на проекти од ИПА фондови, и овие одела и чевлите ќе ги обезбедиме од ИПА Фондови, му вели Фатмир Бесими на Фатмир Дехари.

ЕЛ ЧЕКА ЗГРМИ СО НОВА БОМБА: Бесими се расфрла со парите на ИПА, му купувал скапа облека на ДЕХАРИ!

Во новата бомба што ја објави Ел Чека, Шефот за Евро Интеграции, Фатмир Бесими му купува облека на градоначалникот на Кичево,...

Рејхан Бајрами / 14 јули, 2019 15:10