Во продолжение ви го предлагаме краткиот вовед од авторите на филмот, а потоа и самиот документарец!

Документарен филм на МТВ за Бигорскиот Манастир

По повод великиот јубилеј на Свештената Бигорска Обител: 1000 години од нејзиното основање, Македонската телевизија подготви...

Владо Марин / 25 октомври, 2020 21:58

Бигорскиот манастир преживеал прогони, пожари и војни, надживеал империи, држави и идеологии.

Пендаровски: Бигорскиот манастир претставува духовно засолниште од бурите на животот

Македонското светилиште, манастирот „Свети Јован Бигорски“ денес ја одржува централната прослава по повод јубилејот 1.000...

Владо Марин / 18 октомври, 2020 12:43

Бигорскиот манастир со својата жива духовна и културна мисија и ангажман е едно од нашите најголеми духовни светилишта, кое низ вековите, и денес, во континуитет претставува извор на писменост, на култура и уметност.

Пендаровски го одликува Бигорскиот манастир со Орден за заслуги за државата

Претседателот Стево Пендаровски денеска го одликува Бигорскиoт манастир „Свети Јован Крстител“ со Орден за заслуги за...

Владо Марин / 15 октомври, 2020 15:21

Бидејќи настанот се реализира под строги безбедносни и здравствени протоколи, Ве информираме дека ќе биде дозволено снимање и известување, само на претходно најавени лица кои ќе бидат назначени од медиумот.

Повик за акредитација за следење на централната прослава „1000 години Бигорски манастир“

Почитувани медиуми, Ве известуваме дека до среда 14 октомври 2020 можете да акредитирате новинари, сниматели, фотографи за главната...

Владо Марин / 13 октомври, 2020 9:50

Ја имаме посебната чест и радост да ве известиме дека во недела, на 18 октомври, ќе се одржи главната и централна прослава на великиот јубилеј: 1000 години од основањето на Бигорскиот Манастир.

БИГОРСКИ МАНАСТИР: В недела Божествена литургија за јубилејот 1.000 години од основањето

Возљубени верници, пријатели и почитувачи на Свештената Бигорска Обител на Чесниот и славен Претеча! Ја имаме посебната...

Владо Марин / 9:43

Мили мои, кога некоја војска победува, таа го истакнува и издигнува своето знаме во знак на радост и показ за својата победа. Израилскиот народ, во времето на Стариот Завет бил единствениот чувар на богооткриената вера, но многупати бил подложуван на испитанија поради својата похотливост, заради која и отпаѓал од вистината.

Тајната на Крстот е главната проповед на Црквата Христова

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископот г. Партениј, игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено на Вечерната...

Владо Марин / 27 септември, 2020 18:38