Постите  траат 40 денови, пред големиот празник Рождеството Христово Божик, на 7-ми јануари. Денешниот ден, 27 ноември, се нарекува уште божикни поклади. Овој ден е и денот на споменот на Апостол Филип.

Почнуваат Божиќните пости: Посебни денови за строг пост, еве што треба да јадете секој ден

Заклучно од денеска 28-ми ноември започнуваат Божиќните пости кои траат се до големиот христијански празник Божиќ. Постите ...

Катерина Крстиќ / 27 ноември, 2022 4:45

Во повеќето земји во светот со значителен дел на христијанско население, вклучувајќи ја и Република Македонија, Божиќ е празник и неработен ден.

ЗА МНОГУ ГОДИНИ: Утре го славиме Божиќ, денот на Христовото раѓање

Православните христијани утре го празнуваат Божиќ или Рождество Христово  — денот на Христовото раѓање според христијанската традиција. Тоа...

Катерина Крстиќ / 6 јануари, 2020 19:45