Поради совпаѓањето со празникот на Свети Василиј овој празник во народот најчесто е познат како Василица, а тоа најповеќе асоцира на обичаите и верувањата поврзани со Новата Година.

ДЕНЕСКА Е ВАСИЛИЦА- Кој ќе ја најде парата ќе има среќа цела година: Обичаи, песни и верувања

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар македонскиот народ празнува три празници: Обрезание...

Васко Белески / 14 јануари, 2023 10:01

Василица е голем празник а многу македонски семејства денеска имаат куќна слава, а именден празнуваат Васил, Васко, Васе, Васка…

Денеска е Св. Василиј Велики- за многу години!

Православните христијани денеска, на 14 јануари, го одбележуваат денот на свети Василиј Велики во народот познат и како Василица. Василица...

Катерина Крстиќ / 9:29

Се гледа и времето, ако падне снег или биде облачно, годината ќе биде плодна.

Денеска е Василица – за многу години!

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар христијанските верници празнуваат три празници: Обрезание...

admin@magazin / 14 јануари, 2022 6:43

На семејната трпеза се крши погача со паричка, а се верува дека на оној што ќе му падне, годината ќе му биде среќна и бериќетна.

Утре е Василица, голем дел од верниците кршат погача со паричка

Православните христијани, чии цркви го користат Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година,...

admin@magazin / 13 јануари, 2022 19:40

Цр­ков­ни­те ли­ца се сог­ла­су­ва­ат де­ка за Бад­ник тре­ба секој човек да е до­ма. Во се­ко­ја ку­ќа се ме­си крав­ја­че, пи­та или по­га­ча во ко­ја се ста­ва па­ра.

Во лепчето се става паричка за Бадник или Василица?

Во се­ко­ја ку­ќа се ме­си крав­ја­че, пи­та или по­га­ча во ко­ја се ста­ва па­ра. Си­те при­сут­ни во сво­јот дел од крав­ја­че­то...

Рејхан Бајрами / 6 јануари, 2022 18:16

Поради совпаѓањето со празникот на Свети Василиј овој празник во народот најчесто е познат како Василица, а тоа нај повеќе асоцира на обичаите и верувањата поврзани со Новата Година.

ТРАДИЦИЈА ЗА ВАСИЛИЦА – Обичаи, песни и верувања

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар македонскиот народ празнува три празници: Обрезание...

admin@magazin / 13 јануари, 2021 20:36

Старата година се испраќа и со палење василичарски огнови, кои се симбол на божествената светлина што, според народное верување, ги прогонуваат лошите сили. Сепак како и на секој празник не заборавајте да појдете во црква, да запалите свеќа и да му се помолите на Бог за вас и вашите најблиски.

Паричката од Василица треба на посебно место да ја чувате – за да ви донесе СРЕЌА!

Денеска е Василица, за овој празник има неколку обичаи и верувања. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат...

Весна Петровска / 14 јануари, 2020 16:12