На овој ден се празнува обновувањето на храмот на Пресвета Богородица во Цариград, наречен Живоносен Извор, поради чудотворниот извор со вода што се наоѓа во него.

Денеска е Источен Петок Балаклија- првиот петок по Велигден!

Првиот петок по Велигден се вика Источен Петок Балаклија. Тој спаѓа во Светлата недела поради што некои го викаат и Светол...

Сара Фемина / 3 мај, 2019 10:14

Ви посакуваме овие празнични мигови да ги поминете во добро здравје, духовен мир, многу радост и љубов се вели во честитката на семејството Иванови, по повод празникот Велигден.

СЕМЕЈСТВО ИВАНОВИ: „На сите верници им посакуваме топлина во домот, хармонија и благосостојба„

Честитка по повод најголемиот Христијански празник Велигден, упати претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов,...

Сара Фемина / 28 април, 2019 11:25

Велигден се празнува три дена – недела, понеделник и вторник. По црковната служба почнувала празничната веселба. Луѓето се собирале во групи, пееле, играле, се маскирале.

Од каде доаѓа зборот ВЕЛИГДЕН?

Многу од денешните обичаи поврзани со денешниот христијански празник Велигден имаат потекло од античко време или од Средниот...

Сара Фемина / 10:02

Христос Воскресе- Навистина Воскресе ! Порака за мир и благосостојба во секој блажен дом.

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА – НАВИСТИНА ВОСКРЕСНА !

Православните христијани денеска во повеќе земји го слават христовото воскресение Велигден. Прославата започна во саботата...

Сара Фемина / 0:00

Еве што треба да се најде на вашата велигденска трпеза, и какви значења имаат…

Еве што треба да има на вашата ВЕЛИГДЕНСКА ТРПЕЗА !

Препород, Велигден или пролет се слави во разни цивилизации, а многу пагански обичаи од старите времиња се задржале се до...

Сара Фемина / 27 април, 2019 15:27

Благодатниот оган кај православните верници претставува Господова појава на Светиот дух и потврда за Христовото Воскресение.

ЧУДО БОЖЈО ВО ЕРУСАЛИМ: Силно светна Благодатниот оган – светлоста се рашири низ храмот!

Благодатниот оган секогаш се чека на исто место и во исто време во црквата Воскресение на Исус Христос, односно гробот на...

Сара Фемина / 14:42

Ова е, воедно, и мојата последна велигденска честитка за време на мојот мандат како Претседател на Република Македонија

Иванов: Не постои појасна порака за Божјата љубов и милост кон луѓето од Велигден

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, по повод големиот христијански празник Воскресение Христово –...

admin@magazin / 12:16