На овој ден именден празнуваат: Софија, Софка, Вера, Верица, Нада, Надежда, Натка, Љубе, Љупчо, Љубен, Љубомир, Љубосав, Људмил, Љуба.

Денеска се празнуваат Св. маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија!

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 17 септември и се празнува големиот празник Св. маченички Вера,...

Катерина Крстиќ / 30 септември, 2020 10:17

Народот верува дека Пресвета Богородица е заштитничка на мајките воопшто и на леунките посебно, поради што жените што раѓаат ја повикуваат да им помогне полесно да се породат.

Утре е голем празник: Се празнува Рождество на Пресвета Богородица – Сите патишта водат кон манастирите!

Рождество на Пресвета Богородица (познат и како Мала Богородица) е еден од најголемите празници на Православната Црква. Народот...

Владо Марин / 20 септември, 2020 12:31

Вчера вечер група од 60.000 верници се упатија пеш, во Подгорица, главниот град на Црна Гора. Оваа група ја сочинуваа старите црногорски племиња Кучи, Мерниќи, Бјелопавлиќи, Братоножиќи и останати, јави „Б92“.

Над 60.000 верници во Црна Гора излегоа во одбрана на својата вера

Вчера вечер група од 60.000 верници се упатија пеш, во Подгорица, главниот град на Црна Гора. Оваа група ја сочинуваа старите...

Катерина Крстиќ / 3 февруари, 2020 10:46

На 30 септември во недела се празнува споменот на познатата Римјанка Софија, која своите ќерки Вера, Нада и Љубов ги воспитала да имаат вера во себеси и во Бога

Недела е голем празник – еве што треба да направите

На 30 септември во недела се празнува споменот на познатата Римјанка Софија, која своите ќерки Вера, Нада и Љубов ги воспитала...

Мартин Попоски / 28 септември, 2018 13:18

Mуслиманите во Велика Британија сакаат да се справат со антисемитизмот.

“Ние муслиманите имаме еден збор за вас Евреи. Шалом “

Исламот има антисемитизам, многумина велат. Сега муслиманите во Велика Британија сакаат да се справат со овој проблем. Неколку...

Македонка Димкин / 22 мај, 2018 23:00