Согласно овие предлози Владата донесе заклучок според кој престануваат да важат сите рестриктивни мерки освен задолжителното носење заштитни маски во здравствените установи, аптеките и во установите за згрижување на возрасни лица и лица со попреченост.

Укинати сите ковид мерки освен носењето маски во здравствени установи, аптеки и домови за возрасни и лица со попреченост

Владата на Република Македонија на денешната редовна 42-ра седница ги прифати предлозите на Главниот координативен кризен...

Едмонд Бекири / 3 мај, 2022 16:08

Со 31 глас ЗА, 47 ПРОТИВ и 1 ВОЗДРЖАН овој предлог не беше изгласан во Собранието на РМ.

Пратениците од СДСМ и ДУИ гласаа против предлогот на Левица за зголемување на паричниот додаток за децата со попреченост

На денешната 69-та седница на Собранието на Република Македонија, на дневен ред беше предлогот за измени на Законот за заштита...

Перо Милчин / 19 април, 2022 19:25

Според објавените резултати, актуелниот претседател Александар Вучиќ освоил најмногу, односно 58, 59 отсто од гласовите или 2 157 008 гласови, а ова е целосната прелиминарна листа која ја објави РИК, а пренесоа српските медиуми:

КОНЕЧНИ РЕЗУЛТАТИ: Вучиќ доби 58,59 отсто од гласовите

Републичката изборна комисија (РИК) ги објави прелиминарните резултатите од парламентарните избори во Србија врз основа...

Мартин Попоски / 5 април, 2022 6:59

Со овие мерки сите буџетски корисници и единки корисници се задолжени да ги намалат расходите за стоки и услуги за 10% и да достават соодветен предлог за рационализација на трошоците до Министерството за финансии најдоцна до 21 март.

Владата усвои антикризни мерки за намалување на трошоците во јавниот сектор

Како дополнување на 26-те антикризни мерки, Владата на Република Македонија усвои таргетирани мерки и препораки за намалување...

Перо Милчин / 17 март, 2022 7:01

Живееме во време на огромна светска економска криза која е последица од војната во Украина. Економските текови се неизвесни и ќе зависат од развојот на настаните, но ние мора да бидеме подготвени и да планираме како ќе го премостиме овој бурен период.

Ковачевски: За само 50 дена покажавме дека можеме и умееме да се справиме со предизвиците

Претседателот на Владата на Република Македонија Димитар Ковачевски во видео обраќање до јавноста се осврна на продлабочената...

Мирко Бачиќ / 12 март, 2022 11:48

Инспекциски контроли на дистрибутивните центри кои вршат снабдување со прехранбени продукти и на правните субјекти кои вршат трговија на мало и големо со нафтени деривати на територија на целата држава се спроведуваат со цел да нема застој во снабдувањето со прехранбени производи, овошје, зеленчук, енергенси и да не се создава паника кај потрошувачите.

Влада: Засилени контроли за спречување на евентуални манипулации со храна и гориво

Владата на Република Македонија ги информира граѓаните дека од страна на Управата за финансиска полиција, заедно со Државниот...

Мирко Бачиќ / 7 март, 2022 6:43

На трговските друштва и трговците поединци кои учествуваат во трговскиот ланец на наведените стоки се утврдува трговска маржа до 5% на продажната цена пресметана во трговијата на големо, односно во вкупен износ до 10% на продажната цена пресметана во трговијата на мало.

Проширена листата на производи со замрзнати цени

Владата на Република Македонија на денешната 16-та седница ја донесе Одлуката за посебни услови за трговијата на одделни...

Сара Фемина / 22 февруари, 2022 17:05

Пред два дена на затворена седница на Валада речиси без забелешки го прифатила предлогот на МНР Ејупи да биде генерален конзул во Њујорк – Њу Џерси – Тотова

Телма дознава: Владата на затворена седница го повлекла предлогот Ејупи да биде генерален конзул во САД

Предлогот 28-годишната презентерка, Бесмира Ејупи, да биде нов генерален конзул во Њујорк, САД е повлечен, дознава Телма. На...

Рејхан Бајрами / 17 февруари, 2022 16:17