На Крстовден се прави аџилак пред Светиот крст. По страдањата и распнувањето на Спасителот крстот станува жртвен знак на спасението и откуп на гревот. Крстот отелотворува жртвенa љубов, победата над злото, припадноста кон христијанството.

Утре е Крстовден, тежок празник и строг пост – вечерва замислете желба

Воздвижение на Чесниот Крст Крстовден кој во народните верувања се нарекува Крстовден е значаен христијански празник...

Катерина Крстиќ / 26 септември, 2019 14:45

Според (Јулијански календар) главниот празник на свети архангел Михаил се празнува на 8 ноември а се вика Собор на свети архангел Михаил.

Денеска се празнува Св. Архангел Михаил, билката што тој ја открил е света и лечи од сите болести

Според календарот на МПЦ, денеска се празнува Св. Архангел Михаил. На овој ден црквата го празнува споменот на неговите чуда...

Катерина Крстиќ / 19 септември, 2019 11:39

Овие личности името го добиле поради тоа што се родени во петок, а петокот бил ден за подготовка поради тоа што кај Евреите во претхристијанскиот период саботата била празник. Оттука Параскева значи подготовка.

Денеска е Света Петка летна нека е на помош

Денеска се празнува света Петка- Римјанка, која се смета за заштитничка од разни несреќи, но и од многу болести. Во православниот...

Катерина Крстиќ / 8 август, 2019 10:12

Православната црква празнува три личности со исто име Параскева-Петка, општо кај христијаните постојат повеќе маченици со ова име. Името го добиле поради тоа што се родени во петок, а петокот како ден пред сабота, (во стариот завет саботата била празник, а не неделата) бил ден за подготовки пред празникот. Во петокот евреите се подготвувале за саботата. Параскева значи подготовка.

Утре е голем и тежок празник: Света Петка Летна нека е на помош

Утре е голем и тежок празник, света Петка- Римјанка, или уште позната како Света Петка летна, која се смета за заштитничка...

Катерина Крстиќ / 7 август, 2019 12:21

Во народното верување свети Илија се смета за клучар кој го отклучува или заклучува небото и го пушта или запира дождот, бидејќи се верува дека тој повела со летните грмотевици.

Утре е голем и тежок празник Свети Илија, еве што никако не смеете да правите на овој ден

Утре е голем и тежок празник Пророк Свети Илија, кој пали и гаси на небото и земјата. Во народното верување свети Илија се...

Катерина Крстиќ / 1 август, 2019 13:00

Денес црквата се сеќава и ги слави сите негови јавувања на човечкиот род од почетокот на времето се до денес. Инаку, овој празник е најверојатно за прв пат востановен во деветтиот век на Света Гора Атонска.

Денеска е голем празник: Го славиме Соборот на Свети Архангел!

Денеска се празнува Свети архангел Гаврил, празникот кој се празнува веднаш по Благовештение како учесник во настанот, односно...

Катерина Крстиќ / 26 јули, 2019 13:37

Празникот Собор на Светите Апостоли се празнува на 13 јули секоја година. Покрај овој празник, секој од светите апостоли има по еден ден припишан за празник во негова чест, освен Јуда Искариот кој нема празник, затоа што тој го предал Христос.

Денес e голем празник- се празнува Сoбор на 12 апостоли (Павловден)

Дванаесет апостоли (апостол, грч. απόστολος, „пратеник“) се дванаесетте ученици на Исус Христос, избрани од него за да го...

Катерина Крстиќ / 13 јули, 2019 10:57

Овој православен празник се одбележува секоја година на 12 јули. Празникот е посветен на Апостол Петар. Сe смета за еден од најголемите празници по Велигден.

Утре се празнува најголемиот празник по Велигден

Утре се празнува големиот христијански празник Петровден. Овој православен празник се одбележува секоја година на 12 јули....

Катерина Крстиќ / 11 јули, 2019 19:57