Како што дознава порталот Охрид 1, речиси сите угостители кои се сопственици на дивоградби или узурпирале државна земја, деновиве посетиле нотари и имаат подговтвени заверени изјави дека сами ќе си ги урнат објектите.

Крај на експлоатации на народна земја: Се руши хотел дивоградба во Охрид

Стартуваше  уривањето на хотелот дивоградба изграден на самиот брег на охридското езеро. Сопственикот на објектот крајно...

Валерија Петрова / 1 октомври, 2019 18:30

Откако се отстранија неколку платформи во стариот дел од градот, на ред дојде и платформата на познатиот угостителски објект, Куба Либре.

ОХРИД ПОД ОПСАДА: Се руши Куба Либре – на Нефи му се поклонуваат, на македонските бизнисмени им рушат!

Овие денови во Охрид започна уривање на дивоизградени објекти и на платформите од рестораните низ градот и долж крајбрежјето. Откако...

Перо Милчин / 28 септември, 2019 14:45

Од УНЕСКО испорачаа низа барања од државата, а меѓу првите е да се прогласи мораториум на секакви урбани трансофрмации на брегот на Охридското Езеро, но и на каква било урбанистичка трансформација.

Дивоградбите во Охрид ќе станат минато: Повеќе нема молење – само рушење

Конечно во Охрид ќе бидат решени дивоградбите, како што најави градоначалникот Костантитн Георгиески нема повеќе молби...

Валерија Петрова / 6 септември, 2019 14:48

-Оваа фотографија е прст во окото на сите кои се бореа и се борат за право и правда. Наакана и дрска порака: МИ СЕ МОЖЕ, БРЕ! Носете се вие заедно со УНЕСКО! Партискиот пазар гази без оглед на здравиот разум и триумфира во срцето на Охрид, карши Чинарот. Ако може да се лаже УНЕСКО, може и да се газат критичките гласови и здравиот разум, коментира тој.

Милчин удри по охридските власти: Оваа фотографија е прст во окото на сите кои се бореа и се борат за право и правда

По отварањето на пицеријата кај Чинарот во Охрид не остана рамнодушен па искоментира Владимир Милчин. -Оваа фотографија...

Валерија Петрова / 12 јули, 2019 18:27

Мерван Сулејмани е човекот кој инвестирал во изградба на дивоградбите на Матка

Внукот на поглаварот на ИВЗ е дивиот инвеститор на МАТКА

Како што пишува vecer.mk, Мерван Сулејмани или внукот на поглаварот на ИВЗ Реџеп Сулејмани е човекот кој инвестирал во изградба...

Катерина Крстиќ / 15 март, 2019 11:22

Препукнувања помеѓу градските власти и општина Сарај за надлежностите околу дивоградбите во Матка

Градоначалникот на Сарај: Петре да не се занимава со општина Сарај

Три платформи кои се поставени во заштитеното подрачје на Матка се дивоградби а градоначалникот на Сарај, Блерим Беџети,...

Узунов Бобан / 1 март, 2019 7:40

Се подготвуваат измени на Законот за постапување со бесправно изградени објекти

Владата брца во џебот на народот, нема повеќе легализација по едно евро квадрат ?

Дивоградбите да не се легализираат по едно евро за квадрат, туку оние кои граделе бесправно да плаќаат комуналии според цените...

Узунов Бобан / 27 февруари, 2019 10:07