Тој посочува дека Европската Унија направи и голема грешка со тоа што не даде зелено светло за започнување на преговори,  со земјите од Западен Балкан, потенцирајќи дека особено е погрешно што Македонија не доби датум за преговори.

Туск: „Не“ за Скопје беше голема грешка во историјата на ЕУ

Во првото интервју за „Гардијан“ по напуштањето на функцијата претседател на Европскиот совет, за „Гардијан“, Доналд Туск...

Катерина Крстиќ / 6 декември, 2019 9:26

За Туск гласаа 491 пратеник, а против 37, на Конгресот на алијансата на европските демохристијански партии.

Доналд Туск избран за нов претседател на ЕПП

Претседателот во заминување на Европскиот совет Доналд Туск е новиот претседател на Европската народна партија (ЕПП). Така...

Катерина Крстиќ / 21 ноември, 2019 9:40

Имено многу од земјите членки сметаат дека за ова прашање мора да има решение не било кога туку денес.

Пријателите на Македонија го блокираа предлогот за одлагање на одлуката до април

Во два часот по полноќ заврши самитот на кој се разговараше за проширувањето на Европската Унија, но се уште не се постигна...

Катерина Крстиќ / 18 октомври, 2019 10:46

Туск смета дека е многу тешко да се најде решение кое ќе биде прифатливо за сите членки на Унијата.

Туск: Тешко дека ќе има решение за Македонија

Доналд Туск, претседател на Европскиот совет во изјава за Телма, вели дека се уште има земји членки кои се скептични во поглед...

Катерина Крстиќ / 17 октомври, 2019 23:50

Доналд Туск, претседател на Европска Комисија, на Македонси јазик со полски акцент не убедува да станеме Северна Македонија и Северномакедонци, оти тоа била животна можност

И Туск проговори Македонски, да не убеди да сме Северномакедонци?

И претседателот на Европската Комисија, тело кое раководи со Европската Унија, Доналд Туск со видео обраќање на Македонски...

Мартин Попоски / 18 септември, 2018 9:13