ЦЕНИТЕ НА ХРАНАТА И ЕНЕРГЕНСИТЕ ТВРДОГЛАВО ВИСОКИ

ИНФЛАЦИЈАТА ВО ЕВРОЗОНАТА ТРГНА НАДОЛУ АМА ЦЕНИТЕ НА ХРАНАТА И ЕНЕРГЕНСИТЕ ТВРДОГЛАВО ВИСОКИ

Инфлацијата во еврозоната достигна 5,5% во јуни, според прелиминарните податоци, што е пониска од очекувањата на аналитичарите...

Перо Милчин / 2 јули, 2023 10:18

Неизвршената група пресуди од страна на Бугарија повторно се најдоа на дневниот ред на Комитетот на министрите на Советот на Европа, по втор пат за една година и повторно констатацијата е иста – пресудите не се извршени.

Комитет на министри на СЕ: Бугарија да дозволи регистрација на здруженија на македонското малцинство

Бугарија повеќе да не го одбива регистрирањето на здруженија кои имаат за цел „признавање на македонско малцинство во Бугарија“,...

Едмонд Бекири / 10 декември, 2022 15:29

Астрономското време е она што го користиме од октомври до март, односно зимско време

Утре ги враќаме часовниците еден час наназад

Ноќта на 30 октомври мораме да ги поместиме стрелките на часовниците еден час наназад поради зимското сметање на времето. Промената...

Перо Милчин / 29 октомври, 2022 8:45

Ова е прв Извештај на ЕК за земјава откако на 19 јули се одржа првата меѓувладина конференција со ЕУ во Брисел, со што официјално беа отворени преговорите за членство.

Европската Комисија ќе го објави Извештајот за Македонија

Европската Комисија денеска ќе го усвои пакетот за проширување на земјите од Западен Балкан со посебен извештај за напредокот...

admin@magazin / 12 октомври, 2022 7:39

На алкохол вкупно се потрошиле 130 милијарди евра, што е 0,9 проценти од БДП на Унијата или повеќе од 300 евра по глава на жител.

Во овие земји најмногу се троши алкохол

Гледан како дрога, често алкохолот (етанолот) е причина за ефекти кои го забавуваат човечкиот централен нервен систем. На...

admin@magazin / 6 јули, 2022 4:25

- Европска комисија Компаниите од ЕУ можеби ќе можат да работат околу барањето на Русија да добиваат плаќања за гас во рубљи без да ги прекршуваат санкциите доколку платат во евра или долари кои потоа се претвораат во руска валута.

ЕВРОПА ЌЕ ПЛАЌА РУСКИ ГАС ВО РУБЉИ

Европската комисија испрати писмо до земјите-членки во кое објаснува дека компаниите од ЕУ можат да плаќаат за рускиот гас...

Перо Милчин / 23 април, 2022 18:12

„Ако немате сила, сила да го затворите небото, дајте ми авиони. Авионите може да бидат и од советскиот сојуз. Зарем тоа не е фер“, рече украинскиот претседател.

Зеленски – до западните партнери: „Дајте ми воени авиони“

Украинскиот претседател Владимир Зеленски го повика Западот да и обезбеди на Украина воени авиони, доколку тие не се подготвени...

Мирко Бачиќ / 5 март, 2022 9:14

Санкциите, рече таа, имаат за цел и нанесат штета на способноста на Кремљ да ја финансира војната и со тоа да се обиде да ја измени европската безбедносна архитектура.

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ПУТИН ЈА ВРАЌА ЕВРОПА ВО ВОЈНА!

Европската Комисија денеска на лидерите на ЕУ им го презентираше новиот пакет санкции против рускиот режим со цел да се ослабне...

Перо Милчин / 24 февруари, 2022 21:38