Ни кога заврши војната, ни по две, ни по десет години, ни по четириесет. Сме биле Македонци, вели грчкиот закон, а за такви немало враќање, раскажува Фана.

На денешен ден започна егзодусот на Македонците од Егејска Македонија, започна бомбардирањето на села на Македонци, што ги натера Егејците да ги напуштат своите вековни огништа

Оваа година се одбележува 81-годишнина од егзодусот на Македонците во Егејска Македонија, денешна Грција, територија која...

admin@magazin / 30 март, 2019 20:27

Деновиве на социјалната мрежа Фејсбук се појави едно видео од настапот на Влатко Миладиновски кој премиерно ја испеа “Велат нѐ нема, ама еве сме”!.

Велат не нема ама еве сме, солзи и радост кај Негушани во Егејска Македонија! (ВИДЕО)

Деновиве на социјалната мрежа Фејсбук се појави едно видео од настапот на Влатко Миладиновски кој премиерно ја испеа “Велат...

Македонка Димкин / 28 декември, 2018 15:18

Заев што бидна со покровителството на 5-тата Конференција на децата бегалци од Егејска Македонија и дали со Адеми ги убедивте дека најдобро е да не постојат

Заев и Адеми остана уште да ги убедат Егејците дека не постојат!

На 6-ти сепмтеври 2017 година премиерот и претседател на СДСМ Заев ја прифатил поканата на неколку здруженија на деца бегалци...

Мирко Бачиќ / 16 август, 2018 8:46

Ципрас со награда за мултиетничност во држава каде "тврди" дека нема етнички заедници

Македонците во Грција малтретирани и омаловажувани

Сенка врз доделувањето на наградата од Центарот за мир и мултиетничка соработка на Босна и Херцеговина на премиерот Ципрас...

Мирко Бачиќ / 23 јули, 2018 10:30

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, денеска беше на одбележувањето на 70 години од прогонот на Македонците од Егејска Македонија.

Мицкоски: Заев со договорот се откажа од прогонетите Македонци од грчката граѓанска војна

Мицкоски во Фејсбук статус напиша дека Македонците ја носат таа тажна судбина на историјата и историските случувања и балканските...

admin@magazin / 30 јуни, 2018 15:12

Граѓаните порачаа дека договорот со Грција е велепредавство

Одбележани 70 години од прогонот на Македонците од Егејска Македонија

Утринава во паркот Жена Борец одбележани беа 70 години од прогонот на Македонците од Егејскиот дел на Македонија. Цвеќе пред...

admin@magazin / 12:58

Децата бегалци од егејскиот дел на Македонија наскоро ќе излезат и со свој став за договорот со Грција

Арџилиев: Роден сум како Македонец, не сакам да умрам како Северен Македонец

Јас не сакам да умрам како Северен Македонец, јас сум се родил како Македонец во Македонија и името ми е Димитар, не може некој...

admin@magazin / 26 јуни, 2018 9:29