На ова укажува и растот од 11.2% во секторите трговија, транспорт и хотелиерство, кои беа најизложени на затварањата на економијата во текот на пандемијата

Фајненс Тинк го објави Макроекономскиот монитор

Во првиот квартал од 2022, БДП се зголеми за 2.4% на годишна основа. Овој раст е остварен на ниска споредбена основа од К1-2021, но...

Мате Парлоф / 11 јуни, 2022 16:21

Експертската јавност загрижена за новиот заем од речиси милијарда евра

Експертската јавност загрижена за новиот заем од речиси милијарда евра

Пристигнаа првите реакции за ребалансот на буџетот. Од најголемиот синдикат во земјава обвинија дека со новото прекројување...

Перо Милчин / 22 мај, 2022 19:57

Законското решение е застарено во поглед на неевидентираните лица и истиот е потребно дополнително да се усогласи со Законот за неевидентирани лица во матичната книга на родени кој што е донесен во 2020 година.

Мартовските пензии со дополнителните 1000 денари ќе почнат да се исплаќаат од 29 март

Владата на Република Македонија на 32 седница донесе одлука да го повлече предлогот на Законот за матична евиденција од собраниска...

Перо Милчин / 23 март, 2022 7:39

Живееме во време на огромна светска економска криза која е последица од војната во Украина. Економските текови се неизвесни и ќе зависат од развојот на настаните, но ние мора да бидеме подготвени и да планираме како ќе го премостиме овој бурен период.

Ковачевски: За само 50 дена покажавме дека можеме и умееме да се справиме со предизвиците

Претседателот на Владата на Република Македонија Димитар Ковачевски во видео обраќање до јавноста се осврна на продлабочената...

Мирко Бачиќ / 12 март, 2022 11:48

Премиерот Ковачевски во својата објава истакнува дека живееме во време на огромна светска економска криза, но дека со сите досегашни политики, мерки и одговорно владеење, новата влада за само 50 дена покажа дека може и умее да се справи со предизвиците.

Ковачевски: 400 милиони поддршка за животниот стандард и економската стабилност

Ги насочуваме парите онаму каде е најпотребно – за финансиска поддршка на граѓаните и компаниите. Единствен приоритет...

Сара Фемина / 11 март, 2022 17:41

-Прв пат ни се враќаат лекари и медицински сестри од Германија. Сакаат да се вратат во својата земја. Имаме проблем со занаетчиите и мораме да најдеме начин да ги вратиме во Србија. До крајот на мандатот на следната влада просечната плата ќе биде 1.000 евра, а пензијата 500 евра. Тоа е остварливо, доколку нема надворешни проблеми и ако нема големи земјотреси на светско ниво, рече тој.

Вучиќ ветува просечна плата од 1.000 евра

До крајот на работата на идната влада просечната плата би можела да биде 1.000 евра, а просечната пензија 500 евра, најавува српскиот...

Мирко Бачиќ / 15 февруари, 2022 10:37

Вкупно објавениот нето долг во Листата бр.02/2022 изнесува 8.624.318.607 денари, помалку за 49.792.162 денари од претходната листа.

УЈП ја објави најновата листа на должници

Управата за јавни приходи ја објави Листата на должници бр.02/2022 за долгови доспеани до 31.10.2021 и неплатени до 31.01.2022 година по...

Едмонд Бекири / 12 февруари, 2022 16:05

Претседателот на Сојузот на синдикати (ССМ) Дарко Димовки, не го криеше задоволството од постигнатиот договор. Тој додаде дека ќе има доследна примена на членот 8 од кој предвидува зголемување на сите останати плати согласно колективните договори.

Од март минималната плата е 18 илјади денари, приватниците и понатака ќе работат за 9000 денари

Новиот минималец ќе почне да се исплаќа со мартовската плата, односно од април и ќе опфати над 80 илјади работници кои во просек...

Сара Фемина / 8 февруари, 2022 5:47