Вицепремиерот Битиќи во своето обраќање на настанот ја поздрави одлуката на компанијата, која и покрај актуелната ситуација, одлучи да продолжи со реализација на својот проект, со што ја покажа довербата во економските политики на Владата на Република Македонија и за позитивната деловна клима за инвестирање во земјата.

Турската компанија Пурпласт во првата фаза инвестира 5,1 милиони евра и отвора 40-50 работни места во ТИРЗ Скопје 2

Турската компанија Пурпласт, која има 40 годишно искуство во автомобилската индустрија и своите производи ги извезува во...

Мартин Попоски / 22 февруари, 2021 4:15

Евроамбасадорот Дејвид Гир кажа дека претседавањето со ЦЕФТА на Македонија дава можност за значаен напредок во многу области.

Бектеши: Приоритетна цел на Македонија во претседавањето со ЦЕФТА ќе биде отстранувањето на пречките во трговијата

Министерот за економија Крешник Бектеши и амбасадорот на Европската Унија во Македонија, Дејвид Гир ги презентираа приоритетите...

Рејхан Бајрами / 4:07

Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Наумче Мојсовски на прес-конференцијата нагласи дека измината година реализацијата на ваучерите, иако во време на КОВИД-19, е висока и изнесува 89%.

Секоја година расте интересот за ваучерскиот систем за поддршка на спортистите, во 2020 година 677 компании донирале 547,7 милиони денари

„Мерката ваучер систем овозможува 10 милиони евра годишно да се донираат кај спортските субјекти и на тој начин да се придонесе...

Рејхан Бајрами / 14 февруари, 2021 15:16

Република Македонија оваа година за прв пат учествува на овој Министерски состанок кој е од клучна важност во делот на диверзификација на снабдувањето со гас на повеќе пазари во Европа.

Бектеши: Стратешка цел на Македонија е меѓународно поврзување и диверзификација на изворите за снабдување со природен гас

За Владата на Република Македонија, изградбата на национален гасоводен систем, неговото поврзување со регионалните гасоводни...

Рејхан Бајрами / 11 февруари, 2021 15:29

Премиерот Заев истакна дека во последните три години интензивно се инвестира во гасификација на земјата, се планираат фотоволтаични централи на приватно и државно земјиште.

Заев: Инвестираме во современи еколошки проекти за енергетска трансформација на РЕК Битола

„Користењето на обновливите извори на енергија и замена на јагленот со гас е еден од нашите најважни стратешки интереси....

Рејхан Бајрами / 10 февруари, 2021 14:45

Претседателот на Комитетот за одобрување на инвестиции, Марвин Лиао, кој е поранешен комерцијален директор во Yahoo, во своето вклучување на прес конференцијата го истакна своето задоволство да биде дел од овој Комитет.

Битиќи и Петров: Отворен првиот јавен повик на ФИТР за ко-финансирани грантови во 2021 година

6 милиони евра за микро, мали и средни компании за технолошки развој за забрзан економски раст! Вкупно 6 милиони евра, се...

Рејхан Бајрами / 6 февруари, 2021 15:13

На граѓаните кои скенирале фискални сметки преку апликацијата МојДДВ за месеците октомври, ноември и декември 2020 година, ќе им се исплати дел од данокот на додадена вредност искажан во фискалните сметки.

Се исплаќа МОЈДДВ за последното тримесечје од 2020 година

Управата за јавни приходи известува дека е започнат процесот на исплата на паричните средства од МојДДВ за последното тримесечје...

Перо Милчин / 11:11

Владата во консултација со сите релевантни чинители во општеството, синдикати, комори, организации на работодавачи, креира амбиент за раст на просечната и на минимална плата во следните четири години.

Расте просечната нето плата, создаваме услови во Македонија

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во ноември 2020 година изнесува 27.588 денари и е повисока за 7% во однос на...

Владо Марин / 21 јануари, 2021 19:40