Идејата за одбележување на посебен ден посветен на жените потекнува од почетокот на 20-от век, а на неа посебно инсистираше социјалистичкото движење.

Среќен 8-ми Март на сите жени! Еве зошто се слави

Меѓународен ден на жената — светски празник што се одбележува на секоја година на 8 март. Тоа е ден кога се одбележува борбата...

admin@magazin / 8 март, 2022 5:36

Денот на жената е основан на Втората меѓународна конференција на жени социјалисти во Копенхаген на 8 март 1910 година, на иницијатива на Клара Цеткин.

ДРАГИ ДАМИ, ДЕНЕСКА Е 8ми МАРТ: Овој празник е повеќе од букет цвеќе- ЕВЕ ЗОШТО ГО СЛАВИМЕ

Денес го славиме Меѓународниот ден на жената познат како Осми март, празник посветен на жените. Создаден е како ден на сеќавање...

admin@magazin / 8 март, 2020 8:41

Осмомартовска честитка за припадничките на поубавиот, понежниот и поборбениот пол.

За жените кои заборавиле да се смеат и за жените кои не престанале да се борат!

За сите жени кои се баби, мајки, сестри, ќерки, тетки, стрини, вујни, братучедки, куми, пријателки, другарки, колешки, директорки,...

Магдалена Стојмановиќ / 7 март, 2020 9:45

Денес Црквата ги слави светите Јоаким и Ана, родителите на Марија, која се удостои, како избрана од целиот човечки род, да го роди самиот Бог.

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денес се слави Зачнувањето на Света Ана- Вечно име и празник на чуда за сите жени

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9-ти декември. Денеска е Зачнување на Света Ана. Денес Црквата ги...

admin@magazin / 22 декември, 2019 12:04

Според податоците објавени од Евростат жените за 3,8 години, покажуваат податоците на Евростат.

Жените во Македонија живеат подолго од мажите за 3,8 години

Последните податоци од Евростат покажуваат дека жените во Македонија живеат подолго од мажите. Според податоците објавени...

Катерина Крстиќ / 31 јули, 2019 10:48

Од вкупниот број на вработени во земјава, 60,8% се мажи а 39,2% се жени

Само 1 отсто од жените земаат плата повисока од 40.000 денари

Од вкупниот број на вработени во земјава, 60,8% се мажи а 39,2% се жени. Најновите објавени податоци од Државната статистика покажуваат...

admin@magazin / 21 април, 2019 11:09

Јавноста малку знае за првата сопруга на поранешниот премиер Никола Груевски. Пред да се ожени со Боркица, тој беше во брак со докторката Сузана Арбутина.

Сите жени на бившиот премиер, Никола Груевски

Јавноста отсекогаш се интересирала за приватниот живот на Никола Груевски. Поранешниот македонски премиер двапати се заколна...

admin@magazin / 26 март, 2019 21:25

Пилотката е Венди Рексон, а на позицијата копилотка е нејзината ќерка Кели Рексон.

Мајка и ќерка пилоти станаа инспирација за женскиот пол во светот

Д-р Џон Р. Ватрет летал на релација од Лос Анџелес до Атланта. Во текот на летот дознал една многу интересна информација, дека...

admin@magazin / 24 март, 2019 15:18