Овој празник секогаш паѓа во пресрет на Светиот великомаченик Димитриј, затоа и се нарекува Митровдеска Задушница.

Денеска е Митровденска задушница- ден за помен и молитва за упокоените

Православните верници денеска ќе го одбележат еден од четирите најголеми празници посветени на мртвите – Митровденска...

Сара Фемина / 7 ноември, 2020 8:51

На Духовден во Македонија не се спиело ноќе, на гробиштата луѓето седеле цела ноќ и раздавале храна за душата на покојните. Задолжително е носење на цреши во земјани садиња кои според верувањата со симболично давање на блиските преминуваат граница на оној свет и им служат на покојните во тој задгробен живот.

Денеска е Задушница, утре е Духовден- Педесетница !

Духовден или Дуовден — еден од најголемите 12 христијански празници. Се нарекува уште и Педесетница и е еден од...

Катерина Крстиќ / 6 јуни, 2020 10:17

Бутел е една од општините каде бројот на заболени е висок,  но според митрополитот Петар, таа бројка која деновиве се презентира пред јавноста е од ифтарските вечери кои се одржувале во затворени простории.

Поповите против карантин за Задушница: Заболените се од ифтарите кои се одржуваа на затворено!

Во изјава за А1 Он митрополитот пелагониско-преспански Петар, кој е против да има карантин и полициски час за празникот Задушница...

Катерина Крстиќ / 4 јуни, 2020 10:59

Оваа Задушница секогаш е во сабота и е една недела пред Прочка, која секогаш се паѓа во недела.

ДЕНЕСКА Е ЗАДУШНИЦА: Помолете се за душите на покојните

Денеска е Задушница (Мртва сабота, Мртвен, Мртвени дни) — деновите во кои според народните верувања душите на покојните претци...

Катерина Крстиќ / 22 февруари, 2020 10:01

Во црквата постојат два вида задушници: општи и засебни. Засебните задушници се одржуваат од семејствата во спомен на нивните упокоени роднини, а општите задушници ги назначува црквата, грижејќи се за сите свои упокоени верници. Така, секоја сабота, црквата во своите молитви се обраќа кон сите светци, сеќавајќи се на сите претходно упокоени верници

Во сабота е Задушница- ден кога се молиме за душите на покојните!

Во сабота е Задушница (Мртва сабота, Мртвен, Мртвени дни) — деновите во кои според народните верувања душите на покојните...

Катерина Крстиќ / 20 февруари, 2020 23:01

Задушница е секогаш в сабота, ден кој црквата го одредила за помен и молитва за упокоените.

ДЕНЕСКА Е ЗАДУШНИЦА ПРАЗНИК ПРЕД МИТРОВДЕН: Посетете ги гробовите на покојните!

Православните христијани денеска ја одбележуваат Митровденската задушница во знак на сеќавање на починатите. Црквата пропишала...

Сара Фемина / 2 ноември, 2019 8:45

На Задушница се изнесува и храна на гробиштата. Таа храна се дели со луѓето кои ги посетуваат гробиштата, со спомнување за спас на душата на покојникот.

Посетете ги гробовите на починатите, но ова не правете го, бидејќи е грев -УТРЕ Е ЗАДУШНИЦА

Православната црква и верниците утре ја одбележуваат Митровденската или есенска Задушница, која секогаш паѓа во сабота,...

Весна Петровска / 1 ноември, 2019 18:18