Старата година се испраќа и со палење василичарски огнови, кои се симбол на божествената светлина што, според народное верување, ги прогонуваат лошите сили. Сепак како и на секој празник не заборавајте да појдете во црква, да запалите свеќа и да му се помолите на Бог за вас и вашите најблиски.

Паричката од Василица треба на посебно место да ја чувате – за да ви донесе СРЕЌА!

Денеска е Василица, за овој празник има неколку обичаи и верувања. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат...

Весна Петровска / 14 јануари, 2020 16:12

Црквите кои го користат јулијанскиот календар, вклучувајќи ја и Македонската православна црква, го прославуваат Божиќ на 7 јануари до 2100 г., а потоа ќе го прославуваат на 8 јануари до 2200 г., па на 9 јануари до 2300 г. итн.

ХРИСТОС СЕ РОДИ- НАВИСТИНА СЕ РОДИ : ЗА МНОГУ ГОДИНИ МАКЕДОНЦИ КАДЕ И ДА СТЕ!

Божиќ е денот на Христовото раѓање според христијанската традиција. Тоа е втор најголем празник во христијанството, по Велигден....

Сара Фемина / 7 јануари, 2020 0:11

Светата великомаченица Варвара настрадала во 306 година, а Светата црква споменот на нејзиното име го празнува на 17/4 декември. Нејзините мошти се наоѓаат во Киев, а светото предание сведочи дека таа повеќе пати се јавувала, некогаш сама, некогаш со Пресвета Богородица.

Подгответе се: Ни доаѓа празникот на жената и децата – Света Варвара!

Еден од поголемите празници што нашиот народ ги празнува со домашни служби е и празникот на светата великомаченица Варвара....

Весна Петровска / 11 декември, 2019 20:11

Празникот посветен на св. Петка се слави на 27 октомври.

ДЕНЕС Е ГОЛЕМ ПРАВОСЛАВЕН ПРАЗНИК: Св. Петка заштитничка од разни несреќи и болести!

Св. Петка (позната и како Св. Параскева и како Мајка Параскева) — светителка од градот Епиват, кој се наоѓал меѓу Силинаврија...

Сара Фемина / 27 октомври, 2019 9:51

Ова е еден од празниците што нашиот народ најмногу ги прославува, а познат е и како Петковден. Се празнува во секој крај. Секаде има свои обичаи, но сите носат вино, лепче и пченица во црква.

Утре е тежок празник: За Света Петка појдете во црква, но овие работи немојте да ги правите

Утре се празнува Преподобна Параскева-Петковден. Во народот позната како света Петка. Родена е кон крајот на деветиот или...

Весна Петровска / 26 октомври, 2019 18:36

Се роди како дете измолено од Бога, бидејќи нејзините родители Дорортеј и Евсевија долго време немаа деца.

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА СВЕТА НЕДЕЛА- ЗА МНОГУ ГОДИНИ!

Христијанските верници денес го слават празникот Света Недела. Празникот на светата маченица Недела се паѓа во летниот период,...

Сара Фемина / 20 јули, 2019 10:47

Христос Воскресе- Навистина Воскресе ! Порака за мир и благосостојба во секој блажен дом.

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА – НАВИСТИНА ВОСКРЕСНА !

Православните христијани денеска во повеќе земји го слават христовото воскресение Велигден. Прославата започна во саботата...

Сара Фемина / 28 април, 2019 0:00