Мерките кои ги предлага Комисијата за заразни болести, како советодавно тело на министерот за здравство, се целосно издржани

Филипче: Граѓаните имаат избор или да направат ПЦР тест што ќе го платат сами, или да се вакцинираат бесплатно

Дека вакцините се докажано безбедни, ефикасни и штитат од тешка форма на болеста, Филипче го посочи примерот со Велика Британија...

Рејхан Бајрами / 20 ноември, 2021 13:16

Опфатот со вакцинација со една доза вакцина, на полнолетната популација е 47% , а со две дози опфатени се 44% од граѓаните над 18 години.

Ревакцинирани 44% од полнолетните граѓани во земјава

Во текот на вчерашниот ден аплицирани се вкупно 5.246 дози вакцини, од кои 1.253 се аплицирани како прва доза, 3.897 се ревакцинирани,...

Сара Фемина / 6 октомври, 2021 9:50

Министерот за здравство, Венко Филипче пак, досега беше на став дека нема потреба од воведување на нови мерки, посочувајќи дека вакцинацијата е единствениот лек за пандемијата.

Заврши состанокот на Комисијата за заразни болести- познато дали ќе има воведување нови мерки

Членовите на Комисијата за заразни болести денеска заседаваат за евентуално воведување на нови рестрикции во земјава поради...

Владо Марин / 19 јули, 2021 12:02

Вакцинацијата на граѓаните ќе се одвива во постоечките вакцинални пунктови од здравствените домови и болниците во државата, а во спортските сали ќе се одвива масовна ревакцинација.

Од 12 јули ќе може да се вакцинира секој граѓанин

Од 12 јули ќе може да се вакцинира секој граѓанин, без разлика дали е пријавен или не се пријавил преку веб страната www.vakcinacija.mk....

Владо Марин / 6 јули, 2021 16:40

Ова е од големо значење во однос на напредување на инфраструктурата на јавноздравствените установи.

СВЕТСКА БАНКА Е ПАРТНЕР НА КОЈ МОЖЕМЕ ДА СМЕТАМЕ ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ГЛАВНИТЕ СЕГМЕНТИ ВО ЗДРАВСТВОТО

Благодарение на проектот за енергетска ефикасност во јавниот сектор воспоставен со Светска банка, целосно нова инфраструктура...

Перо Милчин / 9 мај, 2021 21:25

Комисијата за заразни болести следните денови, согласно епидемиолошките анализи ќе утврди дали се потребни дополнителни рестриктивни мерки за што јавноста навремено ќе биде информирана.

ПРОДОЛЖУВА ДА ВАЖИ РЕСТРИКЦИЈАТА ЗА ДВИЖЕЊЕ ОД 22 ДО 5 ЧАСОТ НАУТРО

Министерството за здравство информира дека продолжува да важи забраната за движење од 22 часот до 05 часот наутро.   Комисијата...

Сара Фемина / 22 март, 2021 17:02

Со новите вработувања и зголемувањата на платите, Министерството за здравство создава услови секој млад здравствен работник својата иднина и кариера да ја гледа во својата земја!

ФИЛИПЧЕ: МАРТОВСКАТА ПЛАТА ЗА 5% ЗА СИТЕ ВРАБОТЕНИ ВО ЗДРАВСТВЕНИТЕ УСТАНОВИ

Министерот за здравство д-р Венко Филипче, најави зголемување за 5% на платите за сите вработени во јавно-здравствените установи. Во...

Владо Марин / 9 март, 2021 17:23

Од почетокот на 2020 година – 164 доктори, 247 медицински сестри и 35 специјалисти добиле статус на вработени на неопределено време.

ВО ТЕКОТ НА ПАНДЕМИЈАТА – 446 НОВИ ВРАБОТУВАЊА ВО ЈАВНОТО ЗДРАВСТВО

Министерството за здравство информира дека минатата година беа реализирани 446 нови вработувања во јавноздравствени установи...

Мирко Бачиќ / 2 март, 2021 17:42