Чадиковски најави измени на Кривичниот Законик, кои ќе се прават во соработка со новинарскиот Синдикат и Министерството за правда со цел нападите врз новинарите да се сметаат како напад врз службени лица.

Чадиковски бара нападите врз новинарите да се сметаат како напад врз службени лица

По повод Меѓународниот ден за прекинување на неказнивоста на злосторствата против новинарите претседателот на Здружението...

Катерина Крстиќ / 1 ноември, 2019 15:36

– Во периодот кој следи сите наши членови и медиуми навремено ќе бидат информирани околу активностите што ќе бидат преземени, а исто така ќе бидат поканети активно да дадат свој придонес со цел зајакнување на медиумската саморегулација пред се во сферата на онлајн медиумите, додаде Чадиковски.

ЗНМ ќе формира регистар на професионални онлајн медуими

Со цел да нема повеќе лажни вести кои циркулираат во јавноста ЗНМ планира да направи регистар на медиуми. Регистерот ќе ги...

Валерија Петрова / 27 август, 2019 18:17

Го повикуваме Претседателот на Владата Зоран Заев веднаш да се извини на новинарите, а пред се на колегата Бранко Героски доколку оваа негова изјава беше упатена кон него и во иднина да се воздржи од вакво дискредитирање на новинарите.

ЗНМ бара Заев јавно да се извини за денешната изјава

Здружението на новинарите на Македонија остро ја осудува денешната изјава на Премиерот Зоран Заев, во која тој кажа дека нема...

Катерина Крстиќ / 13 август, 2019 23:33

ЗНМ застана позади новинарот Љупче Златев и денеска издаде соопштение дека будно го следи случајот на МВР насочен кон главниот уредник на Економски Лидер.

ЗНМ застана на страната на новинарот Златев: Подготвени сме да дадеме бесплатна правна помош

Здружението на Новинари на Македонија издаде соопштение дека будно го следи случајот на МВР насочен кон главниот уредник...

Катерина Крстиќ / 24 јули, 2019 16:25

Од ЗНМ посочуваат дека високите претставници на Владата, но и воопшто јавните личности кои се дел од политичката сцена, потребно е да имаат повисок праг на толеранција кога кон нив се упатува критика од страна на новинарите.

ЗНМ: Со заканите кон новинарите Рашковски дава пример како не треба да се однесува висок претставник на Владата

Непримерениот и дрзок однос проследен со закани за тужби за клевети кон новинарите ја засенија денешната прес-конференција...

Катерина Крстиќ / 2 јули, 2019 23:41

Иако во Статутот на ЗНМ јасно стои што е мнозинство и како се бира претседател, новиот Управен одбор се повика на своето правно толкување и одлуката донесена со консензус

Чадиковски е претседател на ЗНМ, Стаутот го толкува кој како ќе стигне

Управниот одбор вчера на конститутивна седница едногласно донесе автентично толкување на одредбите од Статутот на ЗНМ,...

Мартин Попоски / 18 декември, 2018 12:34

Нелегитимниот избор без цензус на Чадиковски, колегите го поистоветуваат со несупешниот референдум за промена на името кој власта го прогласи за позитивен и успешен

Чадиковски по Статут, без мнозинство е нелегитимно избран за претседател на ЗНМ

Невиден скандал се случи на собранието за избор на претседател на Здружението на новинари на Македонија. Главниот и одговорен...

Мартин Попоски / 16 декември, 2018 7:34

Претседателот на ЗНМ Селмани го обвини за медиумски рекет директорот на ТВ Телма Кировски

Селмани: “Атанас Кировски спроведува медиумски рекет”

Претседателот на Здружение на новинари Насер Селмани објави ФБ коментар во кој главниот уредник на Телма Атанас Кировски...

Мирко Бачиќ / 15 август, 2018 6:08