Бектеши при денешната посета на компанијата „Горска“ изјави дека од јули до денеска се забележува многу голем извоз на одредени земјоделски производи и порача дека Владата нема намера да субвенционира производи за други држави.

Ако трговците продолжат со зголемен извоз на овошјето и зеленчукот, ќе предложиме целосно укинување на увозните давачки, вели Бектеши

Македонскиот пазар да не им биде резервен на трговците со овошје и зеленчук во снабдувањето со овие продукти, порача денеска...

Македонка Димкин / 27 септември, 2023 21:42

Со продолжувањето на рокот, на предлог на Министерството за економија, во консултации со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, ќе се оневозможи извоз на овие продукти за да се спречат штетите што од тоа можат да настанат на домашниот пазар.

Владата ја продолжи забраната за извоз на пченица и наполица, јачмен, пченка, брашно од пченица и наполица

Владата ја продолжи забраната за извоз на пченица и наполица, јачмен, пченка, брашно од пченица и наполица, семе на сончоглед,...

Мате Парлоф / 19 март, 2022 12:48

Прелиминарните податоци на Агенцијата за статистика на БиХ покажуваат дека во првата половина на минатата година, БиХ забележа пад на БДП од 3,7 проценти во споредба со истиот период во 2019 година, според оваа Информацијата за движењето на макроекономските показатели за јануари-октомври 2020 подготвена од Дирекцијата за економско планирање (ДЕП).

ЕКОНОМИЈАТА НА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА НА ДНОТО: Падна увозот и извозот, но и прилив на пари од странство

Ескалацијата на пандемијата на вирусот корона во првата половина на минатата година имаше многу негативно влијание врз...

Рејхан Бајрами / 9 февруари, 2021 15:55

Овие земји беа наши најголеми потрошувачи, а испораките запреа кога кратко беше воведена забрана за извоз на основни прехранбени производи заради појава на пандемија.

Започна извозот на брашно од Србија во регионот: Првата количина тргна за Македонија!

Извозот на брашно од домашните мелници отиде во Република Македонија и Црна Гора и се очекува одредени количини да бидат...

Перо Милчин / 26 март, 2020 9:17

Македонското земјоделство годинава има огромни проблеми и големи загуби со извозот во Русија, по што е констатирано дека преполовен е извозот на зеленчук за оваа година

Преполовен извозот на македонски зеленчук во Русија

Поради нереализираниот пласман на свежата зелка, преполовен е извозот на македонски зеленчук во Русија, а за четвртина е...

Мирко Бачиќ / 19 септември, 2018 14:16

Русија воведува времена санкција а од Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство на Македонија со изјава дека се ќе се среди

Вратени три пратки овошје од Русија поради заразеност од инсекти од друг вид

Од Русија поради заразеност од инсекти од друг вид имаат вратено три партки додека поради заразеност со монилија немаат...

Мирко Бачиќ / 12 август, 2018 8:26