Оттаму велат дека нема конкретни податоци за тоа колкав е бројот на млади луѓе кои ја имаат напуштено државата, но сметаат дека повеќе од неопходено е да се направи попис на населението.

За секој отселен млад човек Македонија по 15.848 евра годишно

Државата губи по 15.848 евра на годишно ниво за секој отселен млад човек, алармираат од Мрежата за спречување на одлив на мозоци...

Катерина Крстиќ / 6 ноември, 2019 19:57

– Бега од нашите училишта каде внукот на директорката има повеќе петки од него, иако не знае да гукне, а самиот тој знае повеќе од учителката...

Македонците бегааат во странство од Политичарите

Текстот е превземен, брутално реален, во кој веруваме ќе се пронајде секој втор граѓанин кој живее во Македонија… Почнувајќи...

Катерина Крстиќ / 29 октомври, 2019 11:14

Како што беше објавено од нив две третини се работоспособни, а една третина се високостручни, најголем дел од ИТ секторот. Предупредување од Светските банкари е дека Македонија  мора под итно да превземе чекори за да се спречи одливот на таленти од земјава, бидејќи ќе се доведе под ризик целата економија, пазарот на труд, како и одржливоста на пензискиот и здравствениот фонд.

Од Македонија се иселиле половина милион луѓе

Шокантни бројки објави светската банка, во врска со трендот на иселување од Македонија.Имено според Светска Банка од земјава се...

Катерина Крстиќ / 8 октомври, 2019 19:51

Нови 49.552 вработувања во "Северна" Македонија за две години! Ова го напиша денеска премиерот Зоран Заев на Фејсбук.

ЗАЕВ СО НОВ ЛАПСУС: “Со нас нема ново-иселени туку ново-вработени граѓани”

Ова го напиша денеска Премиерот на Република Македонија Зоран Заев на Фејсбук напиша дека според Државниот завод за статистика,...

Рејхан Бајрами / 12 август, 2019 15:56

Како што објави Дојче Веле според податоците, во 2018 година, дури 18.478 македонски државјани се упатиле кон Германија за подобар живот, но од нив 7.812 не се вратиле во својата земја.

Продолжува трендот на иселување- дури 18.478 македонски државјани си ја побарале среќата во Германија

Како што пренесува Дојче Веле во својата анализа, повикувајќи се на податоци од германското Биро за статистика, се поголем...

Катерина Крстиќ / 29 јули, 2019 10:42

Во 2020 година популацијата на Македонија ќе се намали за 2.088 жители,

За сто години во државава ќе има 28,78 отсто помалку Македонци

Проекцијата на ОН за бројот на жители кои ќе живеат во Македонија воопшто не е оптимистичка. Нашата држава се наоѓа некаде...

Катерина Крстиќ / 14 април, 2019 11:05

Се надевам дека економските параметри кои лично ме прават оптимист ќе бидат поголеми

Заев: Намален трендот на заминување на младите

Премиерот Зоран Заев смета дека треба да се исполнат неколку услови на кои Владата во моментов работи за младите да останат...

admin@magazin / 9 април, 2019 9:52