Читам дека во денешна Македонија има лекари кои не знаат латински. Мртов јазик, нели? Не знам како е со правниците, но и во правото, не само Римското право, без познавање на латинскиот не се може.

МИЛЧИН: Државата исчезнува од ден на ден- во Собранието се тргува и на ситно и на ангро

И ДЕНЕС ИСТОРИЈАТА Е УЧИТЕЛКА НА ЖИВОТОТ! Повозрасните граѓани веројатно ја паметат катастрофалната реформа во образованието...

Владо Марин / 22 декември, 2020 6:23

Како матица на историското образование и наука во Македонската држава од нејзиното основање до денес, чии кадри претставуваат потпора и темел на сите нивоа и сегменти на македонското образование, исполнувајќи ја својата општествена должност и совест, членовите на Институтот за историја едногласно соопштуваат:

ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЈА: “КОНЦЕПТОТ“ НА ЦАРОСКА Е СКАНДАЛОЗЕН И ДИЛЕТАНТСКИ – ПОВЛЕЧЕТЕ ГО И ПРЕКИНЕТЕ ГИ СИТЕ АКТИВНОСТИ ВО ВРСКА СО ПРЕДМЕТОТ ИСТОРИЈА!

ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЈА НА ФИЛОЗОФСКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ: “КОНЦЕПТОТ“ НА ЦАРОСКА Е СКАНДАЛОЗЕН И ДИЛЕТАНТСКИ – ПОВЛЕЧЕТЕ...

Рејхан Бајрами / 19 декември, 2020 11:04

Дилемата пред мнозина професори кои не беа доволно стари за да прогласат крај на своите кариери ниту доволно млади за да почнат нови, беше драматична. Нивното натамошно поведение зависеше од карактерот на луѓето: некои свртија нов лист и почнаа да учат од почеток, други решија само цинично да го фатат тактот на маршот на новата демократска парада во науката.

ДЕНКО МАЛЕВСКИ: „Погрешно толкување на Македонската историја“

Повикот од претставниците на земјите членки на ЕУ кои, несомнено, консултирале и сопствени историчари за балканските историски...

Владо Марин / 18 декември, 2020 6:33

Проста и проширена репродукција на секој правен поредок се врши во образованието, каква едукација ќе добијат учениците таму, такви односи ќе репродуцираат во општеството!

УКИНУВАЊЕТО НА ИСТОРИЈАТА Е ЗЛОСТОРСТВО ПРОТИВ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД!

– Светскиот Македонски Конгрес (СМК) потсетува дека народ без минато нема своја иднина и затоа ја отфрла најавата на марионетската...

Мирко Бачиќ / 17 декември, 2020 13:06

Целта на овие реформи е на ученикот да му даде целосна слика за одреден настан или тема, а ова се постигнува преку интердисциплинарен и интегриран пристап.

МОН: Не се укинува ниту историја, ниту една научна дисциплина, ќе се изучуваат поврзано

Министерството за образование и наука подготвува целосно нов модел на настава во кој ниту една научна дисциплина нема да...

Перо Милчин / 5:56

За блискоста како што ја нарекува помеѓу двата народи, Заев вели дека најдобар пример е сличноста на јазикот. Ние многу добро се разбираме, а од двете страни на границата, имаме роднини и пријатели кои често ги посетуваме – вели Заев.

Заев: Македонија и Бугарија имаат заедничка историја, Делчев е заеднички револуционер

Македонија и Бугарија немаат споделена туку заедничка историја – вели во интервју за БГНЕС премиерот Зоран Заев, пренесува...

Рејхан Бајрами / 25 ноември, 2020 15:54

Среќни сме, во следните денови ќе се свестиме дека сме на ЕП. Уште ние фудбалерите фалевме да се пласираме на едно ЕП.

ПАНДЕВ СО СОЛЗИ ВО ОЧИТЕ: Сонот ни се оствари – не верував дека на 38 години ќе се пласирам на ЕП!

Капитенот на фудбалската репрезентација, Горан Пандев вели дека никогаш не верувал дека на 38 години ќе се пласира на Европско...

Владо Марин / 13 ноември, 2020 6:26

Првиот меѓународен лет се изврши во 1930 година на релација Виена-Грац-Загреб-Белград-Скопје-Солун.

(ФОТО) Вака изгледал аеродромот во Скопје во 1960 година

Вака изгледал аеродромот во Скопје во 1960 година.  Првиот аеродром бил изграден во 1928 година, на 3 км оддалеченост од центарот...

Владо Марин / 28 октомври, 2020 18:33