Терапија со конвалесцентна плазма се покажала ефикасна во борба против болести предизвикани од вирусите Ebola и SARS.

ДА ГО ПОБЕДИМЕ COVID-19 Дарувај плазма, спаси живот

Во крвната плазма на лицето кое било излечено од вирусната инфекција COVID-19 има антитела кои организмот ги создал за време...

Рејхан Бајрами / 19 јануари, 2021 6:37

Вкупно 449 дарители донирале плазма,со која се третирани над 400 пациенти со Ковид-19.

НАД 400 ПАЦИЕНТИ СО КОВИД-19 ДОСЕГА ТРЕТИРАНИ СО КОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА

Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека се обезбедени вкупно 502 единици конвалесцентна плазма за третман...

Сара Фемина / 21 декември, 2020 19:39

Преку даруваната конвалесцентна плазма, антителата на оздравените пациенти се користат во сузбивање на болеста кај друго лице со Ковид-19.

Обезбедени 187 единици конвалесцентна плазма, околу 170 третирани со крвна плазма

Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека се обезбедени вкупно 187 единици конвалесцентна плазма за третман...

Перо Милчин / 7 ноември, 2020 14:03

Горд сум на целиот тим од Институтот за трансфузиона медицина, за нивната професионалност затоа што кај нас не се случи да има недостаток на крвни единици. Имаме вредни здравствени работници. Да се гордееме со нив, потенцира Филипче!

Над 28 илјади дарувања на крв се реализирани од почетокот на оваа година

Директорот на Институтот за трасфузиона медицина доктор Садула Усеини за ,,Слободен печат” открива дека во соработка со...

Стојче Бушин / 21 септември, 2020 18:56

Покрај големиот број лица со дијагностициран висок притисок, алармантен е фактот што постои голем број луѓе кои не знаат дека имаат висок притисок.

ВИСОКИОТ ПРИТИСОК ПРИЧИНА ЗА СРЦЕВ УДАР, ПРОБЛЕМОТ СÈ ПОЧЕСТ КАЈ МЛАДИТЕ

Билион луѓе во светот имаат проблем со висок крвен притисок, а очекувањата се до 2025 година оваа бројка да порасне за 50%. Податоците...

Стојче Бушин / 13 септември, 2020 10:25

Анализата на поликлиниката во Милано потврди дека вирусот циркулирал во Италија пред 21 февруари, кога бил утврден првиот официјален случај во Кодоњо.

ШОКАНТНО ОТКРИТИЕ ВО ИТАЛИЈА: Во крвта на секој 20-ти крводарител пронајдено нешто што не очекуваа!

Секој дваесетти дарител на крв во Милано развил антитела на„Ковид-19“ пред првиот официјален позитивен случај во Италија...

Катерина Крстиќ / 21 мај, 2020 10:03

Оваа објава е само еден пример за пораст на измама преку Интернет поврзана со вирусот корона.

Криминалните банди пронајдоа начин да профитираат од пандемијата: Продаваат крв од излечените со корона!

Коронарна пандемија на вирусот предизвика голем страв кај населението ширум светот, а тој страв ја отвора вратата за заработка...

Сара Фемина / 21 април, 2020 15:43

Крвната плазма се користи и на клиниките во провинциите Тирол и Салцбург, а пациентот од Грац е првиот во Австрија што се излекува со овој вид на терапија.

УСПЕШНО ЛЕЧЕЊЕ СО КРВНА ПЛАЗМА: Во Австрија излечен прв пациент со овој третман!

Триесет и шестгодишен Австриец е првиот вирулентен пациент што се излечи со крвна плазма во Австрија. Според весникот „Клајн...

Перо Милчин / 20 април, 2020 16:39