Македонскиот народ го празнува Крстовден како тежок празник.

ДЕНЕСКА Е КРСТОВДЕН – ВОЗДВИЖЕНИЕТО НА ЧЕСНИОТ КРСТ: НЕКА НИ Е НА ПОМОШ

Воздвижение на Чесниот КрстКрстовден кој во народните верувања се нарекува Крстовден е значаен христијански празник...

admin@magazin / 27 септември, 2021 5:43

Мили мои, кога некоја војска победува, таа го истакнува и издигнува своето знаме во знак на радост и показ за својата победа. Израилскиот народ, во времето на Стариот Завет бил единствениот чувар на богооткриената вера, но многупати бил подложуван на испитанија поради својата похотливост, заради која и отпаѓал од вистината.

Тајната на Крстот е главната проповед на Црквата Христова

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископот г. Партениј, игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено на Вечерната...

Владо Марин / 27 септември, 2020 18:38

Христовото Распетие и сораспнувањето со Него. За време на празникот, Крстот е положен во центарот на Храмот, окружен со цвеќа и гранчиња босилек.

ДЕНЕСКА Е КРСТОВДЕН – ВОЗДВИЖЕНИЕТО НА ЧЕСНИОТ КРСТ: НЕКА НИ Е НА ПОМОШ

Воздвижение на Чесниот Крст или Крстовден е значаен христијански празник од есенскиот циклус, еден од 12-те големи празници,...

Перо Милчин / 1:24

На овој ден верните се потсетуваат на распнатиот Богочовек, на Крстот достоен за безусловна верност, и на неизбежното спасение кое доаѓа преку Христовото Распетие и сораспнувањето со Него. За време на празникот, Крстот е положен во центарот на Храмот, окружен со цвеќа и гранчиња босилек.

УТРЕ Е КРСТОВДЕН – тежок празник: Строг пост за Воздвижение на чесниот крст на кој бил распнат Исус Христос

Воздвижение на Чесниот Крст или Крстовден е значаен христијански празник од есенскиот циклус, еден од 12-те големи празници,...

Владо Марин / 26 септември, 2020 18:37

На Крстовден се прави аџилак пред Светиот крст. По страдањата и распнувањето на Спасителот крстот станува жртвен знак на спасението и откуп на гревот. Крстот отелотворува жртвенa љубов, победата над злото, припадноста кон христијанството.

Утре е Крстовден, тежок празник и строг пост – вечерва замислете желба

Воздвижение на Чесниот Крст Крстовден кој во народните верувања се нарекува Крстовден е значаен христијански празник...

Катерина Крстиќ / 26 септември, 2019 14:45

Сите обичаи поврзани со утрешниот голем празник!

Ноќта спроти Крстовден, Господ слегува на земјата и ја исполнува секоја желба!

Во народните верувања, на денот кој се нарекува Крстовден, се смета дека сите молитви ќе се остварат. На Крстовден се прави...

Данаил Михајловски / 26 септември, 2018 16:33