Посветена на пистателот Влада Урошевиќ

Русите ги читаа македонските автори: Во Москва се оддржа литературна вечер

Во организација на поетесата Олга Панкина, позната руска македонистка и преведувачка во Москва, Русија, се одржа литературна...

Калина Мартинска / 31 мај, 2024 10:55

„Малку за Македонија и за нејзините жени-писатели“

„Читај ја Македонија“, литературна средба во Москва

Во Москва вчера е одржана литературната средба во рамки на отворениот проект „Читај ја Македонија!“, што Олга Панкина, поетеса...

Калина Мартинска / 21 април, 2024 17:10

Протести во секоја институција

Најавен нов протест – културните работници на улица поради тоа што немаат плата за март

Вработените во културните институции од утре почнуваат со протести кои нема да запрат се до исплаќањето на платата за месец...

Калина Мартинска / 18 април, 2024 13:10

„Денови на македонската литература“

Катедрата за македонска книжевност и култура ќе соработува со странски универзитети

Катедрата за македонска книжевност и култура ќе ја унапреди соработката со сродните катедри од факултетите на странските...

Калина Мартинска / 4 април, 2024 18:57

Првиот од серијата „ЕПК разговори” е со Нови Сад 2022, а наскоро ќе следат и разговорите со Риека 2020 и Темишвар 2023.

Скопје 2028 – Кандидат за Европска престолнина на културата

Скопје 2028 – Кандидат за Европска престолнина на културата започнува со серија на видео-разговори со претставници на тековни...

admin@magazin / 9 февруари, 2021 13:31

На повикот можат да се пријават автори, куратори, уметнички групи/колективи, уметнички и културни организации и институции.

МКЦ ПОВИК: ЛИКОВНА ПРОГРАМА 2021

МКЦ распиша ПОВИК за уметници што сакат да партиципираат со проекти од областа на визуелните и применетите уметности, како...

admin@magazin / 5 февруари, 2021 11:53

Претставата „Илузии", пак, ќе се прикаже во 21 часот онлајн. „Илузии", инспирирана од истоимената драма на Иван Вирипаев, во режија на Нела Витошевиќ е експериментална, виртуелна претстава, која е приказ и обележје на пандемиското време.

„Три сестри и Наташа П.” и „Илузии” на репертоарот на МОТ

На денешната програма на 45. издание на Млад отворен театар МОТ се претставите „Три сестри и Наташа П.” и „Илузии”, соопшти...

admin@magazin / 29 ноември, 2020 15:50