Според ова болните лица ќе мораат сами да одат до аптека да ги подигнат потребните лекарства, односно во нивно име нема да може никој друг да ги подигне.

Заклучно од утре граѓаните ќе земаат лекови лично само со лична идентификација!

Заклучно од утре осигурените лица од утре нема да можат да подигнат лекови за свој близок, односно стапува во сила одлуката...

Катерина Крстиќ / 30 септември, 2019 14:13

До тој период, како што информираат од ФЗОМ, на сила се постоечките позитивни прописи со кои пропишување на лекот кај избраниот лекар како и постапката при издавање на лекот во аптеката се врши со здравствена легитимација заедно со личен идентификациски документ на осигуреното лице при користење на здравствени услуги на товар на Фондот.

Од октомври подигнување лекови на рецепт само со лична карта или пасош

Осигурените лица од 1 октомври годинава ќе можат да ги подигнуваат лековите во аптека само врз основа на рецепт и документ...

Катерина Крстиќ / 10 септември, 2019 16:55

Според ова, болните во тој случај ќе бидат приморани сами да одат до аптека за да ги подигнат потребните лекови, бидејќи според новата одлука во нивно име нема да може никој да ги подигне неопходните лекови.

Отсега лекови на рецепт ќе се земаат само лично, со лична карта!

Со укинување на квотите, рецептите пациентите ќе може да ги подигнат само лично, односно со лична карта, ова денеска го најави...

Катерина Крстиќ / 5 август, 2019 22:20

Премиерот најави засилени контроли и дека има истрага за злоупотреби со лекови што се даваат на рецепт.

Лекари издавале фиктивни рецепти, лековите се продавале и надвор од Македонија

Премиерот Зоран Заев денеска на седницата за пратенички прашања изјави дека лекари издавале фиктивни рецепти, а во организација...

Катерина Крстиќ / 25 јули, 2019 23:47

Ваквата слика е секој месец. Граѓаните одат од аптека во аптека надевајќи се дека ќе го најдат потребниот лек но залудно. Како што изјавија за ТВ АЛФА дел од граѓаните, најчестиот одговор кој го добиваат во аптеките е лекот го има, ама само на приватно.

Ќе се најде ли конечно решение: Граѓаните молат за лекови на рецепт а надлежните молчат

Се ближи крајот на месец јуни а граѓаните се жалат дека лекови веќе неможат да најдат во аптеките, анализира ТВ АЛФА. Ваквата...

Катерина Крстиќ / 24 јуни, 2019 19:00

Македонската влада поради колку толку легизирањето на овој организиран криминал кој подразбира и труење и нелекување на граѓаните со лажни лекови, донесе адекватни наменски закони, за да на сето ова даде некоја законитост.

СКАНДАЛ: Србија открива кој ги труе граѓаните со лажни лекови

Сириските лекови кои се произведени од во три фабрики под контрола на ИСИЛ, веќе долги години пристигнуваат во Турција на...

Катерина Крстиќ / 14 јуни, 2019 18:31

Зголемување, како што информираат од Фондот е обезбедено за секоја здравствена установа – аптека

Заради епидемијата со морбили, Фондот ги зголеми квотите во аптеките

Поради сезонските алергии и прогласената епидемија на морбили на територија на цела држава,Управниот одбор на Фондот за...

admin@magazin / 23 април, 2019 13:23

Фондот ги предупредува осигурениците за несаканите ефекти од употребата на овие лекови, ги алармира избраните лекари при пропишувањето задолжително да ги почитуваат упатствата за медицината.

Во Кичево поради слабото вработување, граѓаните се предозираат со лекови за смирување „Диазепам„

Фондот за здравствено осигурување на Македонија забележал енормнo зголемена употреба на лекови за намалување на напнатоста,...

admin@magazin / 22 март, 2019 17:54