За узурпација на недвижности одговарале 35 лица, 34 за незаконски риболов, по шест лица за незаконски лов и за мачење животни, едно лице за незаконска експлоатација на минерални суровини, а три за други дела.

Од 73 пресуди за дела против животната средина, само две се со казна затвор

Во текот на минатата година од 85 обвиненија поднесени за дела против животната  средина, донесени биле 73 осудителни пресуди,...

Мате Парлоф / 11 септември, 2022 8:49

Следен важен чекор во зацврстувањето на државата е усвојувањето на новиот Устав на 17 ноември 1991 година.

Македонија одбележува 31 година независност и сувереност

Прославата на 31-годишнина ќе биде во текот на целиот ден, на повеќе локации и е под мотото „Обединети во слободата“ Република...

Мате Парлоф / 8 септември, 2022 5:30

Граѓаните реагираат дека секое пазарување се соочуваат со ново ценовно изненадување. Тоа го покажа и статистиката инфлацијата скокна за 16 отсто на годишно ниво

Македoнскиот леб е меѓу најскапите во регионот, цените и понатаму растат

Цената на лебот продолжува да расте. Одредени видови на леб деновиве се со повисоки цени во продавниците. Анализите покажуваат...

Перо Милчин / 11 август, 2022 17:19

Значи од 16 Министерства дури на 9 ( девет) се Албанци што произлегува дека од 25% ( доколку гласале сите гласачи ид 25% Албанци во Македонија) тие партипицираат дури со 60% или 220% повеќе од тоа што би било природно (25%) што е и договорено со таканаречениот Рамковен Договор.

Албанци декларирајте се како Македонци во Македонија

На фудбалските натпревари Македонија со Албанија да навивате за Македонија. Да ги мотивирате вашите сограѓани од Арачиново...

Перо Милчин / 10 август, 2022 20:14

Храната, пак, поскапела за 21%, сметките за комуналии и трошоците за горива биле повисоки за 9,4%, додека рестораните и хотелите ги зголемиле цените за 12,3%.

РЕКОРДНА ИНФЛАЦИЈА ВО ЈУНИ ОД 14,5 ОТСТО Храната и транспортот најмногу поскапеа

Кај храната, најголем пораст на цената е забележан кај маслото за јадење од дури 51%. Следи лебот кој поскапел за речиси 31%,...

Сара Фемина / 8 јули, 2022 6:16

Шест месеци пред своето јавување на Пресветата Дева Марија во Назарет, великиот архангел Божји Гавриил му се јавил на првосвештеникот Захариј во ерусалимскиот храм

ЗА МНОГУ ГОДИНИ ИВАНДЕН: Цвеќето има магична моќ!

Денеска се празнува Свети Јован- летен, повеќе познат како Иванден, денот на раѓањето на Свети Јован Крстител. Иванден е еден...

Сара Фемина / 7 јули, 2022 16:57

Во соопштението за медиумите се вели и дека во оваа фаза повеќе не постои објективна можност да се исполнат краткорочните критериуми утврдени во Рамковната позиција до крајот на француското претседателство

Бугарското МНР бара парламентарната комисија да се изјасни за Македонија

Министерството за надворешни работи на Бугарија во соопштение за предлогот на француското претседателство со ЕУ, бара парламентарната...

Мате Парлоф / 19 јуни, 2022 18:16

Споредено по групи на услуги, зголемување во мај во однос на април годинава е забележано во групите Храна за 0,3 проценти и Алкохолни пијалаци за 0,1 процент.

Угостителските услуги во мај поскапеле за 9,7 отсто на годишно ниво

Угостителските услуги во мај поскапеле за 9,7 отсто на годишно ниво! Цените на угостителските услуги во мај во споредба со...

Сара Фемина / 6 јуни, 2022 12:48